fbpx

Raport: Cei mai responsabili deputați față de alegători pentru lunile aprilie, mai și iunie 2023

Cei mai responsabili deputați față de alegători au fost incluși într-un clasament realizat de platforma deFacto.md. Topul a fost întocmit în baza metodologiei care se bazează pe analiza activității deputaților în Parlament, interacțiunii cu cetățenii, precum și cu autoritățile publice (centrale și locale) din Republica Moldova pentru lunile aprilie, mai și iunie 2023.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Gradul de responsabilitate al deputaților este stabilit în baza a două criterii:

  • Atribuțiile de care fac uz deputații pentru a aborda problemele cetățenilor;
  • Felul în care aceștia comunică și raportează cetățenilor despre activitatea pe care o desfășoară.Potrivit datelor colectate, cei mai responsabili în această perioadă deputați au fost:
    • Locul 1 – Ersilia Qatrawi, 18,5 puncte;. 
    • Locul 2 – Radu Marian, 18,1 puncte; 
    • Locul 2 – Oleg Reidman, 13,5;
    • Locul 4 – Roman Roșca, 11 puncte;
    • Locul 4 – Radu Mudreac. 11 puncte. 

    Despre clasament 

    Clasamentul deputaților responsabili a fost întocmit în contextul instrumentului online Indicele de responsabilitate a deputaților,  lansat de platforma de monitorizare a activității aleșilor naționali deFacto.md. Acesta reflectă gradul de responsabilitate, receptivitate și deschidere către alegători a tuturor celor 101 aleși în Parlament.

    Monitorizarea are loc constant, iar rezultatele sunt actualizate lunar pe pagina www.defacto.md. Pe pagina principală a site-ului în prezent pot fi vizualizate rezultatele totale ale monitorizării, începând cu luna septembrie 2021*.

    În perioada de monitorizare au intervenit o serie de modificări privind repartizarea deputaților pe fracțiuni:

    1. Deputații Alexandr Nesterovschii, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan, Vasile Bolea și Gaik Vartanean au părăsit fracțiunea „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor” devenind deputați independenți;
    2. Deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” au devenit deputați independenți după ce formațiunea pe care o reprezintă a fost declarată neconstituțională.
    3. Ilan Șor a fost lipsit de mandatul de deputat, după ce deputații au votat o hotărâre în acest sens. Iar pentru că Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional, locul său în Parlament nu va fi ocupat de următorul candidat pe listă, în Parlament rămânând 100 de deputați.

Întregul raport îl puteți vedea AICI.

Articole asemănătoare

Back to top button