fbpx

#PrimaDată. Nu lăsa pe mâine ceea ce poți face azi! Prima teză la universitate: Sfaturi, strategii și experiențe

Dacă, cândva, cel mai greu test ţi se părea că e Bacalaureatul, uite că în anii de universitate va trebui să treci printr-o etapă la care vei munci poate mai mult, atât intelectual, cât și emoțional.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Teza de licenţă, masterat sau doctorat este o provocare pentru fiecare student, ea încununând cunoștinţele acumulate pe băncile facultății. Fiind în perioada când tinerii din ultimul an sunt în febra pregătirilor, ZUGO a decis să vină cu sfaturi care să le facă munca mai ușoară și să reducă din stresul de dinaintea susținerii.

Pentru o bună informare, am aflat care sunt principalii pași în elaborarea tezei de la lectorul universitar al Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, conducătorul științific, Mariana Tacu.

„Pregătirea pentru procesul de scriere a tezelor de licență/master se face pe parcursul anilor de studii, atunci când studenții realizează lucrări mai simple și nu atât de complexe, astfel acumulând experiență, dar și cunoștințe în domeniu. O pregătire morală ar fi buna organizare și respectarea termenilor de redactare a capitolelor și subcapitolelor.

În tot acest proces este foarte important ca studenții să respecte normele prevăzute în ghidul de realizare a tezelor, fie cel al instituției sau cel al subdiviziunii.

Dacă ar fi să mă rezum la trei cele mai importante aspecte, atunci acestea ar fi:

  1. Expunerea logică a materialului teoretic;
  2. Actualitatea studiului de caz și noutatea cercetării;
  3. Respectarea normelor gramaticale și a celor de tehnoredactare”, a precizat Mariana Tacu pentru ZUGO.

Cert e că, deși avem un ghid după care ne putem coordona, elaborarea tezei și susţinerea ei implică și factori psihologici, mai simplu spus – emoţii și blocaje emoționale. Iată câteva metode, recomandate de psihologi, care să te pună mai rapid la treabă și care să-ţi mai „șteargă” din stresul de dinaintea prezentării.

Cinci modalități pentru a-ți îmbunătăți concentrarea atunci când lucrezi:

  • Ai grijă de sănătatea ta: mănâncă sănătos, în timp ce lucrezi ia-ți niște gustări și bea suficientă apă pentru deshidratare;
  • Lucrează într-un mediu confortabil. Ai scaunul fixat la o înălțime corespunzătoare? Pune-ți ca wallpaper un peisaj care te calmează, iar o mică plantă pe masă te poate face să te simți mult mai bine;
  • Dacă asculți muzică în timp ce scrii, alege piese care să nu îți distragă atenția, cum ar fi sunetele din natură, muzica clasică etc;
  • Fă-ți un plan al zilei. Dacă ești organizat/ă, îți va fi mult mai simplu să te concentrezi;
  • În timp ce lucrezi, închide mail-ul și aplicațiile de chat, pentru că îți vei pierde concentrarea.
    Foto simbol: cosmopolitan.ro

Pentru a scăpa de stresul de dinaintea prezentării, evită oamenii stresați și întreruperile, ia pauze dese în care să te relaxezi, scrie 10 minute despre lucrurile care te stresează și include gândirea pozitivă în rutina ta.

Sfatul pe care adesea îl primim de la profesori, coordonatori și, îndeosebi, de la colegii care au trecut deja prin această experiență, este să începem a elabora teza din timp.

Iată ce alte îndrumări au transmis cei care au trecut de #PrimaDată:

„Cred că o teză este, în primul rând, o experiență bună pentru student, „o cireașă de pe tort”. În ansamblu nu e nimic deosebit de ceea ce face fiecare student, dar e o muncă mai mare și mai responsabilă. Sunt câteva momente care au o influență enormă în scrierea tezei, una ar fi alegerea temei de studiat: nu poți studia bine o temă dacă nu te regăsești în ea. Se apară mai ușor teza doar în cazul în care studentul individual o realizează și depune eforturi”, a spus Corin Mironov.

„Probabil fiecare stundent își va aminti de susținerea tezei de licența. Acele emoții, nopți nedormite, cercetări, griji și pe alocuri nedumeriri. Tot ceea ce le pot spune studenților care trebuie sa susțină teza este să nu lase lucrul sau cercetările pe ultima sută de metri și sa fie cât se poate de pozitivi. Multă răbdare și încredere în sine!”, a mărturisit Dumitrița Zgîrcu.

„Cred că e bine să fie aleasă o temă reală, nu fantastică. Să fie ales planul împreună cu un profesor, ba chiar cu doi sau chiar la consiliu; dar și metodele de lucru, literatura de specialitate, locul sondajelor”, a specificat Elena Cojocari.

ZUGO îţi urează succes și, nu uita, nu lăsa pe mâine ceea ce poți face azi!

Articole asemănătoare

Back to top button