fbpx

Precizările ANSP despre focarul cu rujeolă de la un centru de refugiați din Chișinău: Sunt suspecte alte șapte cazuri

ANSP anunță că, în urma analizelor de laborator, s-au confirmat trei cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 5, 12 și respectiv, 17 ani, la un Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Alte șapte cazuri sunt suspectate și sunt în curs de investigare.

„Toate au prezentat simptome asociate infecției (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizate în instituții medicale, unde primesc tratamentul corespunzător. Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală. Specialiștii ANSP au întreprins mai multe măsuri în focar, inclusiv de supraveghere, control și restrictive pentru a preveni răspândirea infecției.”, se arată în comunicatul ANSP.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cu potențialul de a cauza complicații grave, inclusiv deces. ANSP îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să ia măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea împotriva rujeolei. De asemenea, este recomandat ca părinții să verifice statusul vaccinal al copiilor și să consulte imediat un medic în caz de apariție a simptomelor specifice rujeolei. Deoarece rujeola se transmite prin contact direct cu picăturile de secreție, izolarea persoanelor suspecte este crucială pentru prevenirea răspândirii bolii.

Potrivit sursei, rujeola este o infecție a cărui diagnostic se poate stabili prin investigarea probelor colectate la 4-7 zile după apariția erupțiilor. De asemenea, rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.

În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către OMS. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în Regiunea Europeană. Se reiterează necesitatea sporirii vigilenței cetățenilor față de rujeolă, inclusiv prevenirea îmbolnăvirii prin efectuarea vaccinării ROR; verificarea statutului vaccinal al copiilor; adresarea imediată la medic în caz de febră şi erupţii cutanate şi cel puţin unul dintre semnele: tuse, rinită, conjunctivită; izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer.

Articole asemănătoare

Back to top button