fbpx

Precizări privind zborul charter Tel Aviv-Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că nu există niciun impediment din partea autorităților moldovenești pentru efectuarea zborurilor de pe aeroportul din Israel. Precizarea vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații precum că nu este permisă aterizarea unei aeronave, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am vorbit cu ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alex Roitman, care la rândul său a discutat cu reprezentanții aeroportului din Israel. Nu există nici un impediment din partea autorităților noastre, sunt falsuri și speculații. Pentru că sunt multe curse pe aeroportul din Israel și pentru că decolările și aterizările se fac ordonat, am fost informați că mai multe curse vor decola cu întârziere, inclusiv cea menționată de cetățeanul sancționat internațional, Ilan Șor”, precizează Igor Zaharov, consilier pentru comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

Și Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu unele precizări, menționând că în seara zilei de joi a fost emisă autorizația pentru efectuarea zborului neregulat (charter) pe ruta Tel Aviv – Chișinău, solicitat de către o companie aeriană.

Potrivit instituției, solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit din partea furnizorului de servicii de deservire la sol MGH Ground Handling din Aeroportul Internațional Chișinău și a fost înregistrată în SIA GEAP la ora15.40, nefiind depuse toate actele necesare pentru autorizare. După coordonarea între reprezentanții Autorității și MGH Ground Handling aproximativ la 18.30 au fost depuse și actele care lipseau.

„Deși conform solicitării, acesta este un zbor de repatriere, solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante, motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului, lista pasagerilor și alte elemente necesare în vederea asigurării securității naționale, ținând cont de faptul că zborul se efectuează dintr-o zona cu risc sporit. Menționam ca din 30 de pasageri, conform informației prezentate de către solicitant doar 13 sunt cetățeni ai Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al AAC.

După finalizarea verificărilor corespunzătoare, autorizația a fost emisa la ora 22.30 și este valabilă pentru 72 de ore.

Articole asemănătoare

Back to top button