fbpx

Postul vamal Sculeni, renovat cu peripeții? Buget depășit, conflicte de interese, sesizarea Procuraturii

Postul Vamal Sculeni, care a fost renovat și inaugurat acum o lună, a fost construit cu depășirea termenului și a bugetului inițial stabilit. Deși valoarea lucrărilor fusese estimată inițial la 68 de milioane de lei, în final, aceasta a ajuns la 135 de milioane de lei. De asemenea, se estima că postul vamal Sculeni va fi gata în trei ani, dar lucrările au fost finalizate peste 5 ani. Acestea au fost efectuate de o companie care a câștigat anterior puține contracte cu statul, iar bugetul a crescut din cauza proiectării nereușite, după cum argumentează Serviciul Vamal, scrie ZdG.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru proiectare a fost contractată în februarie 2018 Întreprinderea de stat Institutul Naţional de Cercetări şi Proiectări în Domeniul Amenajării Teritoriului „Urbanproiect”, care a câștigat un contract de 3,8 milioane de lei, dintre care, 2,9 milioane de lei reprezintă suma pentru proiectarea postului vamal Sculeni.

Urbanproiect a admis mai multe erori la proiectare, fapt ce a tergiversat lucrările. Potrivit unui răspuns oferit la solicitarea ZdG de Serviciul Vamal, „cea mai mare deficiență ce a dus la stoparea parțială a lucrărilor a fost generată de greșelile din proiectul de execuție în partea ce ține de sistematizarea terenului pe verticală, din care motiv, Serviciul Vamal a sesizat organele competente.

Valeriu Nani, coordonatorul proiectului din cadrul Serviciului Vamal, a spus pentru ZdG că atunci când s-a proiectat, nu s-a luat în considerare faptul că taluzul apărut ca urmare a înălțării terenului extins al postului vamal ocupa o parte a fondului forestier, astfel că a durat mai mult timp pentru ca acel teren să fie trecut în administrarea Serviciului Vamal.

Despre această situație, dar și cu privire la alte erori, a fost sesizată procuratura, a declarat Valeriu Nani.

„Au fost făcute sesizări la procuratură față de proiectant, pentru neglijență. Noi am descris că sunt scăpări mai multe în proiect și din cauza acestor scăpări, au apărut lucrări suplimentare, care nu erau prevăzute inițial”, a subliniat coordonatorul proiectului din cadrul Serviciului Vamal.

El a precizat că această companie a fost selectată de conducerea anterioară a Serviciului Vamal și că nu era posibil să fie schimbat antreprenorul.

Citește continuarea pe ZdG.md.

Articole asemănătoare

Back to top button