fbpx

Poate fi un nou simbol al evoluției umane. Un craniu de milioane de ani, descoperit în Etiopia

Un craniu de australopitec, care datează de 3,8 milioane de ani, a fost descoperit în Etiopia. Experții susțin într-un studiu că acesta ar putea fi un nou simbol ce să schimbe viziunea specialiștilor în ceea ce ține evoluția omului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Craniul – numit MRD – este una dintre fosilele de hominid mai vechi de trei milioane de ani remarcabil de complete descoperite vreodată de antropologi”, a spus Yohannes Haile-Selassie, de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland, SUA, unul dintre autorii studiului.

„Fosila ar putea deveni un nou simbol al evoluţiei umane”, a zis Fred Spoor, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, într-un comentariu la acest studiu.

MRD se alătură, astfel, simbolurilor Toumai, Ardi şi Lucy. Descoperit în Ciad, 2001, Toumai este cel mai vechi reprezentant al liniei umane, care a trăit în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani. Ardi a fost descoperit în Etiopia și a trăit în urmă cu 4,5 milioane de ani. Lucy a fost găsit tot în Etiopia în 1974, având o vechime de 3,5 milioane de ani.

De asemenea, dinții și fragmentele de maxilar ale unui australopitec, vechi de cel puţin 3,9 milioane de ani, au mai fost găsite de către cercetători, transmite mediafax.ro.

De menționat e că MRD se afla în situl Woranso-Mille din Etiopia, la o distanţă de doar circa 55 de kilometri de locul unde a fost descoperită Lucy.

„Iniţial, credeam că A. anamensis (MRD) a evoluat treptat în A. afarensis (Lucy, n.r.)”, a spus Stephanie Melillo, de la Institutul Max Planck din Germania, coautor al studiului.

Cu toate acestea, cele două specii de australopitec au convieţuit în savanele din Afar aproximativ 100.000 de ani.

În urma studiior s-a dovedit că craniul este a unui adult, cel mai probabil – de sex masculin. Pomeţii acestuia erau ascuţiţi, maxilarul era proeminent, nasul era mare şi fruntea era teşită. Trăsăturile fiind asemănătoare cu cele ale lui Toumai, Ardi şi alte specii mai recente.

„Până în prezent, nu aveam informaţii despre speciile care au trăit între cei mai vechi strămoşi ai omului, în urmă cu aproximativ șase milioane de ani, şi cele precum Lucy, din urmă cu două-trei milioane de ani, noua descoperire umple spaţiul morfologic dintre cele două grupuri”a spus Stephanie Melillo

Articole asemănătoare

Back to top button