fbpx

Parlamentul a abrogat legea care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor

Parlamentul a votat în două lecturi, în cadrul ședinței plenare de miercuri, abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de parlamentari, majoritatea fiind compusă din deputații PSRM și cei din platforma Pentru Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă a proiectului inițiat de un grup de deputați PSRM.

Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat. Cetățenii nu trebuie să suporte răspunderea pentru gafele fostelor guverne”, a spus deputatul Petru Burduja, unul dintre autori.

Deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că datorită anulării legii, autoritățile vor putea aloca 600 de milioane de lei pentru subvenționarea agricultorilor.

Protivit proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Legea din 3.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Proiectul, criticat de opoziție și de FMI

Recent, unii reprezentanți ai opoziției au criticat inițiativa deputaților socialiști. Liderul PDM, de exemplu, a declarat că PSRM „dă foc la casă” înainte de retragerea de la guvernare.

Ei înțeleg că nu le-a mai rămas mult și se retrag ca fasciștii: dau foc la tot în urma lor. Așa cum fasciștii dădeau foc la clădiri și obiective culturale, așa coaliția PSRM-Șor arde în urma sa relațiile cu SUA, UE și FMI”, a scris Pavel Filip pe Facebook.

Vor să anuleze acordarea garanțiilor de stat (lege coordonată cu FMI prin care am reușit să le dăm banii înapoi oamenilor care aveau economii la cele 3 bănci lichidate)”, a mai scris Filip.

Și Fondul Monetar Internațional (FMI) s-a arătat îngrijorat de inițiativă.

Echipa FMI este îngrijorată de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova”, a declarat Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al instituției în R. Moldova.

Oficialul a subliniat că acțiunile care subminează independența BNM sau inversează reformele susținute în cadrul programului anterior cu Fondul Monetar Internațional vor complica angajamentul FMI cu Republica Moldova.

În acest context, am dori să reiterăm importanța păstrării rezultatelor obținute cu eforturi atât de mari, în ceea ce ține de consolidarea independenței BNM, protejarea politicilor promovate de această instituție și asigurarea solvabilității Băncii Naționale (gradului de capitalizare necesar). Acestea sunt elemente esențiale pentru asigurarea eficacității BNM în ceea ce privește păstrarea stabilității macroeconomice și financiare”, a completat oficialul.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button