fbpx

Paginile de Facebook ale lui Ilan Șor, Marina Tauber, Evghenia Guțul și Alexei Lungu, blocate. Precizările META

Conturile de Facebook ale politicienilor moldoveni – oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber vizată în două dosare penale, Alexei Lungu și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei – au fost blocate. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Compania americană Meta a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a oligarhului fugar Ilan Șor, precum și a acoliților săi, au fost blocate. Compania menționează că aceștia au fost atribuiți la „organizații și persoane periculoase”.

Atunci când sunt accesate, se menționează „conținutul nu este disponibil momentan”.

Reprezentanții SIS susțin că compania Meta a fost informată încă în anul 2023 despre faptul că unii politicieni, afiliați factorului rus, utilizează rețeaua socială pentru a promova dezinformarea.

„SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării si propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, au comentat reprezentanții SIS pentru TV8.

De menționat că Meta a anunțat în raportul său recent pentru primul trimestru al anului 2024 că a eliminat un total de 1.326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram pentru încălcarea politicii sale împotriva comportamentului neautentic coordonat. Această rețea viza publicul din Republica Moldova și Madagascar.

Rețeaua în cauză includea mai multe clustere de activitate prezente pe diverse servicii online, inclusiv Facebook, Telegram, Vimeo și Change.org. Pentru a-și ascunde originea pe platformele Meta, operațiunea a utilizat tehnici constante de securitate operațională, cum ar fi anonimizatoare de browser și infrastructură de VPN și proxy din Lituania și regiunea Transnistria a Moldovei. Cu toate acestea, erori operaționale au permis descoperirea și conectarea acestor eforturi ca parte a unei activități înșelătoare corelate.

Persoanele din spatele acestei operațiuni foloseau conturi compromise și false, multe dintre acestea fiind detectate și eliminate de sistemele automate și echipele de investigație Meta înainte de această investigație. Aceste conturi, unele având fotografii de profil generate de inteligența artificială (GAN), erau utilizate pentru a se prezenta drept localnici, pentru a administra pagini și grupuri și pentru a dirija oamenii către conținutul postat de rețea pe alte servicii.

Articole asemănătoare

Back to top button