fbpx

Orice sistem electoral poate fi modificat, dar numai cu cel puțin un an înainte de alegeri. Experți constituționali: Anticipatele pot avea loc doar în baza sistemului mixt

Un nou sistem electoral poate fi adoptat, dar numai cu cel puțin un an înainte de alegeri și numai pentru un scrutin ordinar, nu anticipat. Acestea sunt concluziile experților constituționali Alexandru Tănase și Nicolae Osmochescu, care spun că, în cazul în care vor fi organizate alegeri anticipate, acestea trebuie să aibă loc în baza sistemului electoral mixt, pentru a nu fi declarate ulterior anticonstituționale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Interpretarea legislației are loc în contexul înregistrării de către deputații Blocului ACUM a unui proiect de lege, prin care aceștia solicită revenirea la sistemul electoral pe liste de partid și, respectiv, organizarea alegerilor anticipate pe o singură circumscripție națională.

„Alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat, dar alegerile anticipate nu pot fi făcute în niciun caz după un sistem electoral nou. Legea, Codul Electoral trebuie modificate în Parlament”, a spus fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochscu, pentru Ziarul Național.

O opinie similară a exprimat și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care afirmă că orice sistem electoral poate fi modificat, însă cu cel puțin un an înaintea organizării alegerilor.

„Sistemului electoral nu este prevăzut de Constituție, dar este reglementat prin lege organică. Problema este în ce perioade de timp. Există Codul Bunelor Practici ale Comisiei de la Veneția în materie electorală, care constrânge Guvernele ca să nu opereze modifiări în legislația electorală cu cel puțin un an înainte de scrutin, a declarat Alexandru Tănase într-o intervenție pentru Vocea Basarabiei.

Expertul în drept constituțional a mai precizat că actorii politici trebuie să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti de campania electorală și pentru a însuși reglementările noului sistem. Tănase mai menționează că orice lege care are un impact asupra bugetului de stat, trebuie în mod obligatoriu să fie aprobată de executiv. Prin urmare, în cazul unor alegeri anticipate, Parlamentul nu poate vota o astfel de lege fără numirea unui guvern.

De asemenea, inițiativa ar trebui supusă consultărilor publice și examinată de Comisia de la Veneția.

CITEȘTE ȘI: Cei trei deputați independenți, către Curtea Constituțională: E legală organizarea anticipatelor în baza altui sistem decât cel mixt?

 

Articole asemănătoare

Back to top button