fbpx

Cei trei deputați independenți, către Curtea Constituțională: E legală organizarea anticipatelor în baza altui sistem decât cel mixt?

Cei trei deputați independenți, care au fost aleși în Parlament pe circumscripții uninominale, au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care întreabă vizavi de legalitatea propunerii celor din Blocul ACUM, ca alegerile anticipate să se desfășoare în baza unui nou sistem de vot.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții să se expună în regim de urgență dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului.

Ei consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.

„Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului.

Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declarația deputaților.

Totodată, deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic menționează că recunosc dreptul oricărui partid de a propune schimbarea sistemului electoral, dar acest lucru trebuie să se facă în cadrul constituțional și cu respectarea bunelor practici privind organizarea alegerilor în mod democratic.

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să o examineze.

Amintim că fracțiunile PAS și PPDA, care dețin 26 de mandate din cele 101, au anunțat că vor să anuleze sistemul electoral existent și să organizeze, în câteva luni, alegeri anticipate. Precizăm că, anterior, Comisia de la Veneția a declarat că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an până la următoarele alegeri.

Articole asemănătoare

Back to top button