fbpx

Ministerul Culturii îndeamnă tinerii să beneficieze de voucherul cultural. Ce presupune acesta

Ministerul Culturii a făcut un apel către tineri ca în perioada de vară să beneficieze de voucherul cultural.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit instituției, lunile care urmează abundă de evenimente culturale, concerte în aer liber, festivaluri și alte produse culturale autohtone care își așteaptă spectatorii însetați de artă. Iar în drumeții și călătorii de vacanță, o carte bună este de neînlocuit. ”Dacă aveți 18 ani împliniți și semnătura electronică, puteți accesa mpay.gov.md și profita de cei 1000 de lei oferiți prin intermediul Voucherului Cultural”, se mai spune în comunicatul de presă remis de către Ministerul Culturii.

Anterior, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vârstă. Pentru a putea utiliza voucherul, tânărul urmează să obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă, iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. ”În fiecare an, în R. Moldova ating majoratul peste 45 mii de tineri. Aceasta ar însemna că, anual, pentru voucherul cultural va alocată o sumă de 45 milioane de lei”, a precizat ministrul Sergiu Prodan.

Programul Național Voucher Cultural a fost lansat în 2022. Acesta plasează Republica Moldova în rândul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania. Beneficiarii pot folosi voucherul până la atingerea vârstei de 18 ani pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire. De la lansare și până în prezent, peste 1200 de tineri au utilizat Voucherul Cultural, dintre care circa 300 mii de lei au fost consumați pentru bilete la evenimente culturale. Peste 700 mii de lei s-au investit în cărți.

Programul este implementat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, și beneficiază de asistența tehnică a USAID și Guvernului Suediei și cel al Marii Britanii prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Articole asemănătoare

Back to top button