fbpx

Mai mulți artiști moldoveni, plătiți să cânte la festivalul finanțat de Ilan Șor, în ziua atacului terorist de la Crocus. Concertul a fost anulat

Mai mulți interpreți din R. Moldova, printre care Doina Sulac, Adrian Ursu, Ionel Istrati și Lia Taburcean, urmau să evolueze vineri, 22 martie, pe o scenă la Moscova, Rusia, în cadrul unui festival, însă concertul nu a avut loc din cauza atacului terorist de la Crocus City, care a luat viața a peste 130 de persoane, inclusiv a unei moldovence în vârstă de 42 de ani. Festivalul „Mărțișor”, ce s-a desfășurat la un hotel din cel mai mare oraș din Rusia, a fost organizat „cu sprijinul” oligarhului fugar Ilan Șor, sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, scrie zdg.md

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit agenției de presă Sputnik Moldova, finanțată de Federația Rusă, evenimentul a avut loc în incinta Centrului Cultural și Educațional al Moldovei, care a fost înregistrat la Moscova lpe data de 21 decembrie 2023, în calitate de organizație neguvernamentală, iar Veaceslav Andriencov, antreprenor, figurează în calitate de director al Centrului, funcționând cu sprijinul lui Ilan Șor.

Intrarea la eveniment a fost gratuită. Pe scenă urmau să evolueze: Ionel Istrati, Adrian Ursu, Doina Sulac, Lia Taburcean, trupa „Orizont”, Doina Arsene, Petr Petcovici, formația „DoReDoS”. Totuși, concertul a fost suspendat din cauza atacului terorist.

„(…) Din cauza tragediei de la Crocus suspendăm concertul! Exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Dorim însănătoșire grabnică celor răniți. Vă rugăm să fiți vigilenți și să aveți grijă de voi!”, au scris organizatorii evenimentului la scurt timp după tragedie.

Ulterior, fiind contactată de Zdg, interpreta de muzică populară Doina Sulac a menționat că nu este disponibilă și nu poate vorbi.

Unul dintre artiști, totuși, a răspuns. Este vorba despre Adrian Ursu, care a afirmat că nu știa că evenimentul ar avea o legătură cu Ilan Șor. De asemenea, acesta a spus că onorariul pe care trebuia să-l primească „este ca pentru un concert în afara țării”.

El a afirmat că a fost totuși la Moscova, însă nu a cântat. Adrian Ursu spune că știa că va cânta la un eveniment pentru moldovenii din diasporă, care se preconiza a fi unul foarte frumos. Totuși, în pauză, după prima parte a concertului, s-a produs atacul terorist, la o distanță mică de locul în care se aflau ei, iar a doua parte a spectacolului nu a mai avut loc.

„Am făcut fotografii cu oamenii, am vorbit cu moldovenii de acolo, care s-au pregătit frumos, în costume populare (…). Am avut plăcerea să mă întâlnesc cu oamenii care sunt plecați de 15-25 de ani (…). Eu știam de o asociație pe care o conduce cineva tot din domeniul artei (…). Remunerarea a fost ca pentru un concert în afara țării. Ținând cont de faptul că venim la un concert în afara țării, trebuie să rezervi trei zile pentru eveniment”, a declarat artistul.

Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Israel, însă în ultima perioadă pleacă frecvent în Rusia, a ținut un discurs în timpul festivalului. Ulterior, a lansat pentru TASS, presă afiliată Kremlinului, mai multe falsuri și acuzații la adresa Occidentului, afirmând, printre altele, că „țările occidentale doresc să transforme R. Moldova într-un câmp de luptă”.

Articole asemănătoare

Back to top button