fbpx

Lucrarea de excepție a lui Isaac Newton descoperită din greșeală. Ce conține scrierea și cum a reușit să intre în posesia ei un colecționar de artefacte

Un colecționar se poate lăuda că deține o lucrare de-a lui Isaac Newton. Profesorul Universității de Colorado a descoperit întâmplător că deține volumul științific de excepție atunci când lucra la o bibliografia unei lucrări de optică, scrie Playtech.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

David DiLaura, profesor emerit la Universitatea din Colorado, lucra la bibliografia sa cuprinzătoare, care enumera fiecare volum științific semnificativ despre optică, când a făcut o descoperire neașteptată. Copia tratatului fundamental al lui Isaac Newton, Opticks, pe care el îl cumpărase cu aproximativ 20 de ani înainte, s-a dovedit a fi din biblioteca personală a lui Newton, considerată pierdută de multe decenii. Cartea va fi scoasă la vânzare la Târgul de Cărți Rare din San Francisco, 3-5 februarie 2023, cu un preț de 375.000 USD.

Newton este cel mai faimos pentru Principia și co-invenția calculului, dar a avut și un interes de lungă durată pentru optică. De exemplu, el și-a înfipt odată un ac de cusut lung între ochi și os și a înregistrat cercurile colorate și alte efecte vizuale pe care le-a văzut.

Și ca tânăr om de știință la Universitatea din Cambridge, a condus ceea ce este cunoscut sub numele de experimentum crucis, întunecându-și camera într-o zi însorită și făcând o gaură în obloanele ferestrei pentru a lăsa un fascicul îngust de lumină solară să intre în cameră. Apoi a plasat o prismă de sticlă în raza de soare și a observat benzile curcubeului de lumină din spectrul de culori.

Când a plasat o a doua prismă cu susul în jos în fața primei, banda de culori s-a recombinat în lumina albă a soarelui, demonstrându-și astfel ipoteza că lumina albă este formată din toate culorile spectrului combinate. Pe baza teoriei sale a culorii, Newton a concluzionat că lentilele telescopului cu refracție ar fi afectate de aberații cromatice (dispersia luminii în culori) și a construit primul telescop reflectorizant practic, folosind oglinzi reflectorizante mai degrabă decât lentile ca obiectiv pentru a rezolva această problemă. El a făcut o demonstrație a telescopului său Societății Regale în 1671.

Newton a fost, de asemenea, în centrul unei dezbateri aprinse cu privire la faptul dacă lumina era o particulă sau o undă, o dezbatere care a făcut furori de milenii. Pitagora, de exemplu, a fost ferm „pro-particulă”, în timp ce contemporanii l-au ridiculizat pe Aristotel pentru că îndrăznește să sugereze că lumina călătorește ca undă.

Observațiile empirice ale comportamentului luminii se contraziceau reciproc. Pe de o parte, lumina a călătorit în linie dreaptă și ar sări de pe o suprafață reflectorizantă. Așa se comportă particulele. Dar ar putea difuza și spre exterior, iar diferite fascicule de lumină ar putea traversa și se pot amesteca. Acesta este un comportament ca un val.

O importantă lucrare a lui Isaac Newton a fost redescoperită

Până în secolul al XVII-lea, mulți oameni de știință acceptaseră în general natura ondulatorie a luminii, dar mai existau în comunitatea de cercetare, printre ei și Newton, care a susținut vehement că lumina consta din fluxuri de particule pe care le-a numit „corpuscule”. În 1672, colegii l-au convins pe Newton să-și publice concluziile despre natura corpusculară a luminii în Tranzacțiile filozofice ale Societății Regale. Părea să presupună că ideile sale vor fi întâmpinate cu urale unanime și a fost ofensat când Robert Hooke și fizicianul olandez Christiaan Huygens i-au criticat concluziile.

Toate aceste perspective și multe altele au stat în cele din urmă la baza tratatului final al lui Newton, Opticks, publicat pentru prima dată în 1704. La acea vreme, astronomul englez John Flamsteed a declarat că „nu face zgomot în oraș”, spre deosebire de când a fost publicat Principia. Dar a reprezentat încă o contribuție majoră la știința optică, clasându-se alături de Astronomiae Pars Optica a lui Johannes Kepler și Traité de la Lumière a lui Huygens. De asemenea, spre deosebire de Principia, Opticks a fost scris în engleză în loc de latină, făcându-l mult mai lizibil.

Newton a murit în 1727, iar cărțile sale au fost vândute împreună cu celelalte bunuri ale sale unui bărbat pe nume John Huggins, director al închisorii Fleet. Huggins le-a cumpărat cadou pentru fiul său Charles, un rector în Oxfordshire, iar cărțile au trecut apoi succesorului lui Charles Huggins ca rector, dr. James Musgrave. Cărțile au fost transmise apoi fiului său, Sir James Musgrave, și au rămas în familie timp de generații, până când o parte substanțială din biblioteca lui Newton a fost vândută în 1920.

Nu este neobișnuit să găsești pe piață copii ale cărților din biblioteca personală a lui Newton, potrivit lui Harrington, dar începând cu anii 1940, a devenit extrem de rar să apară copii ale propriilor cărți ale lui Newton. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2020, când prima ediție a Opticks pe care Newton a prezentat-o matematicianului elvețian Nicolas Fatio de Dullier s-a vândut la licitație în 2020 pentru 193.750 de lire sterline (aproximativ 237.000 de dolari).

Newton avea două exemplare cunoscute ale celei de-a doua ediții a Opticks din 1717 în biblioteca sa personală: o „copie de lucru” cu adnotările și editările sale, acum în colecția Bibliotecii Huntington și o altă copie impecabilă, listată de mult ca „locație necunoscută” de către Proiectul Newton.

DiLaura și-a dat seama că ceea ce avea el ar putea fi mai semnificativ decât crezuse prima dată când s-a uitat mai atent la exlibrisul James Musgrave și a descoperit o a doua exlibră dedesubt aparținând lui Charles Huggins. Prezența ambelor exlibris este în general considerată o dovadă că o anumită carte făcea parte din biblioteca lui Newton.

Cu toate acestea DiLaura dorea o confirmare suplimentară, așa că s-a consultat cu oamenii de știință Newton de la Cambridge, care au concluzionat că aceasta era a doua copie pierdută a celei de-a doua ediții a lui Newton din 1717 a Opticks. Scott Mandelbrote, director editorial al Proiectului Newton, a fost de acord, adăugând că DiLaura „a lovit jackpot-ul în termeni de colectare”.

Articole asemănătoare

Back to top button