Litvinenco, despre reacția PG la întâlnirea lui Popov și Lupașcu: Este o scuză foarte neinspirată, înainte găseau mai bune
Reacțiile vizavi de posibila întâlnire dintre adjunctul procurorului general, Ruslan Popov și Boris Lupașcu, care a fost votat de majoritatea PSRM-Pentru Moldova în funcția de judecător la Curtea Constituțională. După explicația PG, Sergiu Litvinenco s-a arătat nemulțumit de argumentarea Procuraturii.
Deputatul consideră că cele invocate de PG reprezintă „o scuză foarte neinspirată”, menționând că „înainte găseau mai bune”.
„Este o scuză foarte neinspirată. Înainte găseau mai bune. Am expediat și am făcut publică sesizarea sâmbătă, pe 24 aprilie, şi, imediat, a apărut în presă și în știri. Adică se știa bine despre ea, inclusiv – sunt sigur de asta – de către cei doi protagoniști ai ”întâlnirii accidentale” de 40 de minute.
Întâlnirea dintre ei a avut loc, conform datei de la camera, în ziua de duminică, 25 aprilie, adică după ce a devenit publică sesizarea, astfel încât orice referire la recepționarea ei în ziua de luni este foarte stângace.
De aceea, rămân ferm convins, că procurorul general adjunct trebuie să-şi dea demisia, dar și să dea explicaţii publice, care a fost obiectul discuţiei. Din păcate, printr-un astfel de comunicat, credibilitatea procuraturii nicidecum nu are cum să se îmbunătățească”, a scris deputatul PAS.
Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov și Boris Lupașcu, care a fost votat de majoritatea PSRM-Pentru Moldova în calitate de judecător la Curtea Constituțională, și-ar fi dat întâlnire la o stație de alimentare pe 25 aprilie. Popov ar fi negat întâlnirea cu Lupașcu.
Ulterior, deputații Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc s-au adresat PG, solicitând examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate a fost recepționată, fiind dispusă examinarea celor invocate într-un regim prioritar.
Miercuri dimineață, PG a confirmat întâlnirea dintre adjunctul procurorului general, Ruslan Popov și Boris Lupașcu, spunând că interacțiunea celor doi a avut loc în urma unei întâlniri accidentale.
Amintim că, vineri, PSRM și Pentru Moldova au votat anularea decretului prin care Domnica Manole a devenit judecătoare la Înalta Curte și au susținut numirea lui Lupașcu în calitate de magistrat. Ulterior, CC a suspendat deciziile, iar marți le-a declarat neconstituționale.
Cu puțin timp înainte de a începe ședința în care se examina sesizarea, însă, Boris Lupașco a anunțat că își retrage mandatul. De menționat este și faptul că luni Procuratura Generală anunța printr-un comunicat că adresarea deputaților din PAS se va examina în ordine prioritară și în regim de urgență.