fbpx

Klaus Iohannis, după amenințările Rusiei în adresa R. Moldova: „România este pregătită să sprijine în orice scenariu”

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 22 februarie, după Summitul B9 de la Varșovia, că Republica Moldova are nevoie de sprijinul aliaților în contextul războiului din regiune. De asemenea, șeful statului a precizat că România „joacă un rol foarte important” în susținerea vecinilor noștri, transmite digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întrebat despre avertismentele recente în legătură cu securitatea Republicii Moldova și a amenințărilor de la Moscova, Iohannis a declarat că „nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente”.

„Știm că a existat tot timpul o presiune asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil și instabilitate în Moldova și în politica moldoveană. Nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. Oamenii din Moldova se simt amenințați, se simt în nesiguranță”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis spune că România și românii joacă un rol important în susținerea moldovenilor.

„România și românii joacă un rol foarte important: Să le dăm asigurări că noi suntem alături de ei, nu numai cu vorba, ci și cu fapta. Cu energie, cu bani, cu carburanți, cu consultanță și cu multe alte lucruri. (…) Vreau să subliniez că noi suntem alături de Moldova. (…) România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arata acest sprijin depinde de evolutia perioadei geopolitice. Momentan îi sprijinim cu electricitate, gaze, îi ajutăm să reformeze instituțiile, dar eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situația o va impune”, a spus președintele.

Decretul privind politica externă a Federaţiei Ruse a fost anulat marţi, 21 februarie.

Ordinul din 2012, care ținea de politica externă, prevedea că Rusia va continua să participe activ la căutarea unor modalități de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului neutru al Republicii Moldova, la stabilirea statutului special al Transnistriei.

Republica Moldova a venit cu o reacție oficială după ce Vladimir Putin după a anulat decretul care viza „participarea la soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea integrității și suveranității RM”. Țara noastră cere în continuare retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul său.

Articole asemănătoare

Back to top button