fbpx

foto | Putin a anulat decretul care garanta rezolvarea problemei transnistrene respectând integritatea R. Moldova

Decretul lui Putin, prin care se garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova în contextul soluționării conflictului transnistrean, a fost anulat. Ordinul a fost semnat de liderul de la Kremlin marţi, 21 februarie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia de a anula decretul este justificată prin protejarea intereselor Rusiei în contextul schimbărilor semnificative în relațiile internaționale. Ordinul de abrogarea intră în vigoare la data semnării.

Ordinul din 2012, care ținea de politica externă, prevedea că Rusia va continua să participe activ la căutarea unor modalități de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului neutru al Republicii Moldova, la stabilirea statutului special al Transnistriei.

De asemenea, printre alte prevederi, acesta mai conținea articole referitoare la conflictul din Nagorno Karabah și la susținerea Osetiei și Abhaziei drept state independente și democratice.

Amintim că că preşedintele Putin a anunţat că Rusia își suspendă participarea la un tratat cu SUA care limita arsenalele lor nucleare.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a declarat Putin în fața legislatorilor. Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia.

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia. El spune că SUA și NATO declară direct că obiectivul lor este de a învinge strategic Rusia.

Liderul de la Kremlin a mai susținut Occidentul este fie „cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia. El a spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”.

Președintele rus a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear.

Articole asemănătoare

Back to top button