fbpx

În stratul de ozon ar exista o gaură mai mare decât Antarctica: Ce înseamnă asta pentru Terra

Oamenii de știință din cadrul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus au anunțat că există o gaură în stratul de ozon, de deasupra Polului Sud, care este acum mai mare decât Antarctica, potrivit unui comunicat al organizației. Cercetătorii spun că gaura a crescut „considerabil” în ultimele două săptămâni și este în prezent mai mare cu 75% ca găurile din stratul de ozon din anul 1979.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Gaura din stratul de ozon pare destul de similară cu cea de anul trecut, care, de asemenea, nu a fost cu adevărat imensă, până la începutul lunii septembrie, dar apoi s-a transformat într-una dintre cele mai mari și mai durabile găuri de ozon din înregistrarea noastră de date”, a spus directorul Copernicus, Vincent-Henri Peuch, într-un comunicat de presă, citat de playtech.ro. 

Stratul de ozon joacă un rol crucial în protejarea Pământului de radiațiile UV ale Soarelui, care pot dăuna culturilor terestre și animalelor. Creșterea nivelului radiațiilor luminii UV a fost, de asemenea, legată de cancerul de piele și cataracta la om, potrivit Agenției SUA pentru Protecția Mediului.

Cu toate acestea, stratul de ozon a fost subțiat de-a lungul anilor, din cauza atomilor de clor și brom din aer care distrug moleculele de ozon. În fiecare an, când temperaturile de la Polul Sud cresc, în timpul primăverii antarctice, acești atomi nocivi epuizează stratul și mai mult, provocând o „deschidere” anuală a găurii stratului de ozon.

În timp ce gaura din stratul de ozon este foarte mare, oamenii de știință din Copernicus cred că stratul se recuperează treptat, datorită reglementărilor de mediu precum Protocolul de la Montreal, care a început reglementarea substanțelor chimice cu clor și brom în 1987.

Cu toate acestea, estimează că stratul de ozon nu se va recupera complet până în anii 2060 sau 2070.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button