fbpx

În premieră națională, o tânără cu o malformație cardiacă congenitală, tratată prin aplicarea metodei minim invazive

O tânără de 22 de ani, diagnosticată cu o malformație cardiacă congenitală a fost tratată de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” prin aplicarea în premieră a metodei minim invazive. Tinerei i-a fost depistat viciul cardiac înnăscut, numit defect septal atrial extins, la vârsta adultă, anunță Ministerul Sănătății. Până acum, astfel de intervenții se realizau prin metoda clasică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din cauza malformației sângele circula incorect, din atriul stâng în atriul drept și astfel era suprasolicitată partea dreaptă a inimii, inclusiv plămânii, ceea ce a dus la dezvoltarea insuficienței valvei tricuspide. Maladia determină apariția unor complicații severe în cazul în care nu este tratată la timp, la fel fiind și în cazul tinerei, care suferea de insuficiență cardiacă.

„Am realizat pentru prima dată plastia defectului de sept atrial cu plastia valvei tricuspide prin abord minim invaziv. Cu alte cuvinte s-a efectuat suplinirea lipsei de ”perete” – s-a preparat un segment de pericard și s-a aplicat pentru închiderea defectului de sept. Astfel se restabilește anatomia normală a cordului cu însănătoșirea completă a pacientului” a explicat cardio-chirurgul Ghenadie Bostan.

„Mă simțeam rău de aproape 5 ani: aveam dispnee, oboseam foarte repede, deseori aveam dureri de cap, tremuram. După operație mă simt mult mai bine. Deja a doua zi pot singură merge și respir mult mai ușor, fac exerciții și nu am nevoie de ajutor fizic. Mulțumesc mult întregului personal medical”, a povestit pacienta Anghelina.

Datorită metodei minim-invazive, fata se va recupera complet mult mai rapid, în 3-4 săptămâni, iar prin metoda clasică ar fi necesar pentru reabilitare și recuperare aproximativ 4-6 luni.

Pacienta a fost externată acasă și poate reveni la o viață obișnuită, fără restricții, poate frecventa studiile sau ieși la serviciu.

Articole asemănătoare

Back to top button