fbpx

„Îl doare, foarte mult îl doare”: Mitropolitul Vladimir ar fi persona non grata în Ucraina

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir a fost declarat persona non grata în Ucraina. Anunțul a fost făcut de părintele Pavel Borșevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Motivul interdicției este asociat implicării lui Vladimir în Sinodul Bisericii Ortodoxe din Rusia și sprijinului direct oferit de aceasta războiului condus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Chiar dacă Mitropolitul Vladimir are rădăcini ucrainene și părinții săi sunt înmormântați în Ucraina, interdicția îi interzice să treacă granița.

Parintele Borșevschi a subliniat „durerea” resimțită de Mitropolitul Vladimir, care nu poate vizita locurile natale și mormintele părinților săi din cauza stării sale de persona non grata în Ucraina.

„Mitropolitul Vladimir mi-a spus de mai multe ori că nu are voie să meargă în Ucraina. Este declarat persona non grata pentru că este membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia. Nu poate merge la casa sa sau la mormântul părinților săi. Credeți că aceasta nu îl afectează? Cu siguranță îl doare, foarte mult îl doare. Da, un părinte al său este român, iar celălalt este ucrainean. Și el este ucrainean, deci clar că nu poate merge acasă. Este o persoană non grata”, a declarat părintele Pavel Borșevschi în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

ZUGO.MD a încercat să obțină o reacție din partea reprezentanților Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove. Cu toate acestea, până la momentul editării acestei știri, nu am primit niciun răspuns.

Amintim că mitropolitul Moldovei i-a trimis Patriarhului rus Kiril o scrisoare în care vine cu acuzații. Mitropolitul Vladimir i-a scris că instituția „a intrat într-o fază critică și este aproape de faliment instituțional”. Acesta îi reproșează în scrisoare lipsa de sprijin „în condițiile consolidării tot mai evidente” a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova.

„Ne aflăm într-o situație de faliment instituțional. Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, se spune în scrisoare.

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, împreună cu un grup de preoți din protopopiatul Chișnău, sectorul II, au adresat o scrisoare Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, prin care au cerut să fie inițiat procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română

Amintim că Mitropolia Moldovei nu a acceptat propunerea preoților de a adera la Patriarhia Română: „Clerul și poporul rămân fideli mitropolitului Vladimir”. Declarația a fost făcută de către reprezentantul Mitropoliei Moldovei după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei.

Menționăm că cinci preoți au fost recent opriți de la oficierea slujbelor și eliberați din funcția de paroh. Aceștia resping hotărârea instituției bisericești, susținând că nu se vor conforma acesteia, considerând-o nulă pentru ei.

Ei au fost acuzați că au părăsit „samavolnic” Biserica Ortodoxă din Moldova, refuzând să se supună autorităților bisericești ierarhic superioare și încălcând jurământul depus la hirotonie.

Vezi și: Ex-reprezentant al Mitropoliei Basarabiei la CEDO: „Planul Cantarean-Borșevschi, cusut cu ață albă, este unul subversiv și nu va trece”

Mai multe: Reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, despre inițiativa preotului Borșevschi: „Momeală aruncată pentru naivi”

Articole asemănătoare

Back to top button