fbpx

Igor Munteanu, despre alegerile din Găgăuzia: „Este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană”

Evghenia Guțul, candidatul din partea Partidului Șor, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, arată rezultatele preliminare ale turului doi de scrutin desfășurat duminică în regiune.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și-a exprimat nedumerirea în urma rezultatelor acestui scrutin. Potrivit acestuia 27.000 voturi în ciuda faptului că organele de ordine au deschis dosare penale pe faptul coruperii alegătorilor în alegeri, au reținut membrii staff-ului electoral al partidului Șor, au făcut percheziții, iar cu puțin timp înainte de al 2 tur, Curtea de Apel l-a condamnat pe liderul acestui partid infracțional, Ilan Șor, la 15 ani închisoare cu executare, încalcă legile gravitației.

„Partidele care încalcă regulile trebuie penalizate în afara procesului electoral, nu pe parcursul lor. Altfel, victimizarea liderilor lor le creează nimbul unei opoziții „drepte” contra autorităților legale. Deși există largi victorii diplomatice pe plan extern, actualul guvern nu reușește să înfrângă nisipurile mișcătoare ale unui electorat conservator, patriarhal, rusofil, pe care nu-l vedem la posturile de TV, dar care răbufnește din senin și este ușor confiscat de mișcări populiste și anti-europene. Este „Moldova tăcută”, care are pretenții serioase la stilistica și rezultatele actualei guvernări. Exponenții acestui electorat nemulțumit au câștigat anterior la Orhei, la Bălți, acum la Comrat, iar viitoarele lor acțiuni ochesc Chișinăul. Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească. La fel, alerta se răsfrânge și asupra altor partide politice europene, care nu ar trebui să abandoneze cu superficialitate regiuni complicate, influențate de narațiuni nocive, din lene sau din confort, pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie. Astea-s probleme reale pe care nu le putem arunca în brațele altora să le rezolve, nici măcar partenerilor pentru dezvoltare, uluiți să descopere că în UTAG se lăfăiesc în granturi europene și se plimbă cu portretele lui Stalin și Putin pe străzile centrale,” se arată într-un comunicat emis de CUB.

Menționăm că candidatul susținut de PSRM la funcția de bașcan al Găgăuziei, Grigorii Uzun, a recunoscut înfrângerea și a declarat că respectă alegerea poporului găgăuz.

Articole asemănătoare

Back to top button