fbpx

Igor Dodon, la Adunarea Generală a ONU: Soluționarea conflictului transnistrean nu trebuie să se bazeze pe inițiativele elaborate în afara țării

Igor Dodon susține că adoptarea unei decizii politice finale și semnarea documentelor relevante privind o soluționare completă a conflictului transnistrean ar trebui să se bazeze pe inițiativele și propunerile formulate de către Republica Moldova, dar nu pe cele elaborate în afara țării. Declarația a fost făcută în cadrul dezbaterilor generale la cea de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Discursul a fost ținut online, în două limbi. În cadrul acestuia, președintele și-a exprimat regretul că situația pandemică generată de COVID-19 a creat noi obstacole în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale râului Nistru.

Potrivit lui Dodon, aceste circumstanțe influențează negativ asupra drepturilor omului, tensionează situația în zona de securitate și încetinește avansarea în procesul de negocieri. La fel, șeful statului a dat asigurări că se vor depune eforturile necesare pentru ca un prim proiect al Parametrilor de bază și al principiilor modelului final de soluționare să fie elaborat rapid și transmis în prima jumătate a anului următor tuturor participanților la formatul „5+2”, dar și părților interesate, pentru a fi discutat.

Igor Dodon și-a exprimat speranța că va fi găsit numitorul comun pentru soluționarea conflictului. În context, acesta s-a arătat interesat și de o cooperare sporită a ONU cu OSCE în gestionarea operațiunilor de menținere a păcii, garantarea respectului și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în regiunile de conflict, facilitarea medierii și soluționării problemelor existente. De asemenea, conform președintelui, Republica Moldova mizează pe OSCE în calitate de factor stabilizator în plan regional.

Totodată, Dodon a precizat că există precondițiile necesare pentru reluarea dialogului bilateral cu Federația Rusă în vederea identificării unei soluții privind depozitul de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții învechite.

Articole asemănătoare

Back to top button