fbpx

Grosu: „Proiectul de lege privind substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este unul întârziat

Proiectul de lege, care a fost votat săptămâna trecută în prima lectură, privind substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este unul întârziat. Afirmația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu la Radio Moldova. Cu privire la protestul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care a avut loc luni, 6 martie, în fața Curții Constituționale, Igor Grosu spune că „o să treacă câteva zile și o să se liniștească”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

 „Eu pot să vă spun că este o decizie întârziată. Republica Moldova a întârziat mult și cumva e un comportament pe care trebuie să-l corectăm. Mă refer la deciziile Curții Constituționale. S-a format așa o tradiție de a lăsa lucrurile în derivă. Noi am corectat lucrul ăsta. Poate a trebuit mai mult să analizăm dacă calea juridică este bună, să ne asigurăm că nu vom da nicio șansă așa-numitor protestatari de a supune riscului această schimbare. Este una tardivă, dar necesară. Limba română e la ea acasă și ea e română 24/24 și 7/7”, a declarat Igor Grosu.

Grosu afirmă că protestul organizat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor  (BCS) în fața Înaltei Curții este o ipocrizie. Acesta a făcut referire și la deputații din BCS care dețin cetățenia României.

Unii din ei își duceau copii la liceele private, fondate de români, cu profesori din România. Patru dintre ei au chiar cetățenia română. O să vedeți, o să treacă câteva zile și o să se liniștească. Curtea Contituțională a dat interpretare că Declarația de Independență este parte a Constituției și acolo scrie foarte clar. Noi nu am făcut nimic altceva decât să schimbăm această sintagmă”, a menționat Igor Grosu.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au protestat în fața sediului Curții Constituționale. Manifestația are loc în legătură cu proiectul de lege adoptat în prima lectură de Parlament care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” să ia lua locul „limbii moldovenești”.

Un proiect care prevede modificarea în Constituţie a sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” a fost votată joi, 2 martie, de către Legistaliv.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button