fbpx

foto, video | Încă un protestatar de la Minsk a decedat, iar Svetlana Tihanovskaia a fost de negăsit

Protestele violente continuă să bulverseze Belarusul. În ultimele ore, alți numeroși manifestanți au fost răniți și încă unul a decedat. Mai mult, principala contracandidată a președintelui ales, Svetlana Tihanovskaia, era de negăsit acum câteva ore.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timp ce protestatarii au ridicat baricade în zone din centrul oraşului Minsk, forțele de ordine au intervenit cu gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri cu apă, transmite portalul tut.by pe Telegram.

Conform ultimelor informații oferite de presa locală, zeci de persoane au fost reținute, însă oamenii continuă să scandeze împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. Poliția a confirmat decesul unui protestatar, menționând că acesta nu a fost agresat de forţele de ordine.

„Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv spre agenţii forţelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână”, a comunicat Poliţia belarusă.

Între timp ar fi dispărut și Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko. Atât staff-ul acesteia, cât și apropiații ei au comunicat că nu o puteau găsi timp de câteva ore.

„Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din staff-ul ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, scria Linas Linkevičius, ministrul de Externe din Lituania, pe Twitter.

Acum câteva minute, însă, acesta a anunțat că politiciana este în siguranță, în Lituania.

Amintim că belarușii au ieșit în stradă după ce s-a anunțat că Aleksandr Lukașenko câștigă alegerile prezidențiale cu peste 80% dintre voturi. În urma protestelor, au fost reținute circa 120 de persoane, trei au suferit traume cranio-cerebrale, iar una ar fi decedat după ce ar fi fost călcată de tehnica militară.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat reprimarea manifestaţiilor din Belarus, cerând numărarea „exactă” a voturilor exprimate. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, de asemenea a condamnat „violenţa disproporţionată şi inacceptabilă din partea statului împotriva manifestanţilor paşnici”. Menționăm că situaţia din Belarus va fi discutată şi la reuniunea informală a miniştrilor de externe din bloc, care va fi organizată la sfârşitul acestei luni la Berlin.

Citește și: Lukașenko a comentat protestele violente de după alegeri: Apeluri din străinătate au ghidat „oile noastre”

Articole asemănătoare

Back to top button