fbpx

foto | Simulare de cutremur la Buiucani. Ce consecințe ar aduce cu sine un seism produs în Carpați

Vineri în sectorul Buiucani din municipiul Chișinău au fost desfășurate aplicații complexe la protecția civilă. Organele de conducere și forțele protecției civile ale sectorului Buiucani au simulat lichidarea consecințelor unui cutremur de pământ, care conform scenariului s-a produs în această dimineață în munții Carpați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urma seismului, pe teritoriul municipiul Chișinău au fost înregistrate incendii și deteriorări esențiale la blocurile locative, accidente rutiere, dar și apariția focarului de gripă aviară la o întreprindere avicolă.

Totodată, consecințele cutremurului au provocat ridicarea nivelului apei în râul Bâc din orașul Vatra, astfel prezentând un pericol de inundații în capitală. Pentru lichidarea consecințelor cutremurului, pe alertă au fost ridicate toate serviciile municipale de urgență, formațiunile protecției civile, dar și forțele IGSU. Pentru gestionarea situațiilor de criză a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor în situații de risc.

Astfel, angajații IGSU cu echipele de medici au fost solicitați de urgență la lichidarea unui incendiu, care s-a produs într-un bloc locativ cu 16 nivele de pe strada Calea Ieșilor nr. 16/2. Aici, echipele specializate au simulat stingerea incendiului, dar și acțiuni de evacuare și salvare a sinistraților de la înălțime.

La fața locului, echipajul medical a acordat îngrijiri necesare, celor care au avut de suferit. O altă acțiune a avut loc pe traseul M-1 pe podul de pe șoseaua Balcani intersecție cu strada Pruncul. Aici, salvatorii IGSU au efectuat lucrări de descarcerare și deblocare din fiarele autoturismelor avariate a victimelor accidentului grav de circulație.

Organele de ordine publică au asigurat securitate zonei, iar medicii ajunși la fața locului au acordat primul ajutor medical persoanelor rănite, care ulterior au fost transportate la spital pentru intervenții necesare. Tot în cadrul aplicațiilor, forțele protecției civile au fost implicate în lucrări de fortificare a digurilor de protecție pe malul râului Bâc din orașul Vatra, în vederea prevenirii riscului de inundații a sectorului locativ și terenurilor din preajmă.

Mai mult, au fost simulate măsuri de lichidare a focarului de gripă aviară, înregistrat la o fermă avicolă din orașul Durlești. În urma depistării focarului, au fost efectuate acțiuni de localizare și răspândire a infecției prin organizarea posturilor de supraveghere sanitară, colectarea probelor de laborator, igienizarea completă a încăperilor și teritoriului întreprinderii, dar și înhumarea păsărilor infectate.

Acțiunile la protecția civilă au fost desfășurate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 823 din 30.11.2022 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2023. Aplicațiile au drept scop verificarea capacităților de reacție și conducere a structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice, potrivit competențelor, pe baza unor scenarii posibile și realiste.

Mai mult, acestea urmăresc să perfecționeze și optimizeze deprinderile practice ale organelor de conducere și forțelor protecției civile, pentru executarea lucrărilor de salvare la lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.

Articole asemănătoare

Back to top button