fbpx

foto | Opt aventurieri, printre care 5 moldoveni, pornesc într-o expediție printre ghețari și balene. Vor să străbată Oceanul Atlantic și Arctic, din Islanda până în Groelanda

O echipă formată din opt aventurieri din trei țări – Moldova, România și Rusia – vor porni pe 15 iunie într-o expediție de două săptămâni în una din cele mai geroase regiuni de pe planetă. Echipa, formată exclusiv din bărbați, își propune să străbată Oceanul Atlantic și Arctic, din Islanda până în Groelanda. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O parte din cei care s-au încumetat să pornească într-o astfel de călătorie deloc ușoară au o vastă experiență pe mare, câțiva, însă, vor simți pentru prima dată cum e să locuiești pe apă. Așadar, echipa expediției #Noe_2019 este formată din:

  • Căpitanul – Nikita Baban-Lutsenko – Skipper profesionist, cu mai mult de 20 de ani de experiență și zeci de expediții la activ.
  • Oleg Margină – Marinar și skipper profesionist cu o vastă experiență în sailing. Instructor la cea mai bună școală de sailing din România – SetSail Nauticschool.
  • Laurențiu Gaitan – Gaitan Laurentiu, Comandant pe nave tank, sailor în timpul liber, aventurier de meserie.
  • Dan Untură – Om de afaceri. Pentru prima dată pe mare, însă un expediționist cu o experiență enormă pe uscat. Împătimit de motoare și tehnică de epocă.
  • Mihai Melnic – Unul din cei mai buni medici cardiologi din România. Pasionat de aviație, vânătoare, expediții auto și mai nou – sailing.
  • Igor Moldovanu – Diplomat de carieră, jurist, pasionat de culinărie și împătimit de mare și navigație.
  • Mihai Donciu – Freight Forwarder de profesie. Stabilit în Danemarca, Practic Brazilian Jiu Jitsu, pasionat de călătorii.
  • Anatol Untură – Om de afaceri. Împătimit de expediții și călătorii pe uscat, mare și aer.

„Sinergia din colectiv și divizarea clară a rolurilor e cel mai important lucru în așa expediții extremale. E nevoie de capacitate de a aplana situațiile de criză, care inevitabil apar într-o expediție printre ghețari și vânturi nebune. De înțelepciune și răbdare pentru a rezolva situațiile tensionate, care inevitabil apar dacă bagi 8 bărbați într-un spațiu închis pe două săptămâni. E nevoie de curaj și voință de fier pentru a înfrunta furtuni, izolare, ghețari și ocean dezlănțuit”, spune Anatol Untură.

Cei opt aventurieri vor călători cu legendara barcă „Petru I”, construită încă în 1992, în atelierele metalurgice din Magnitogorsk. Ambarcațiunea este fabricată integral din oțel de calitate înaltă și e unica barcă din lume care a străbătut ambele căi de navigație artice – nord-est și nord-vest – în cadrul unei singure expediții.

De asemenea, barca și echipajul său au câștigat una din cele mai dificile întreceri din lume – Regata Artcică în jurul Globului unde a parcurs aproape 10.000 de mile nautice și a întrecut cu 12 ore barca norvegiană care a venit pe locul doi. Nava este una confortabilă, cu hulă uscată și izolată și temperatură constantă de 15 -17 grade Celsius. Are bucătărie și baie, generatoare de electricitate și rezerve de tărie – tot de ce e nevoie pentru o expediție cât de cât confortabilă printre ghețari și balene.

„Viața pe barcă e organizată în carturi (schimburi) 4 oameni câte 6 ore. Astfel timp de 24 de ore, ai 12 ore de odihnă și somn – și 12 ore de muncă pe punte sau la bucătărie”, mai adaugă Anatol.

Expediția echipei va începe în marina din Rekjavik, capitala Islandei. Aventurierii preconizează să străbată aproximativ 3000 de km pe ocean, dintre care primele 7-8 zile fără internet și conexiune de date, doar SMS și telefonie prin satelit. După care, urmează să ajungă în Groenlanda, unde speră să găsească 3G și internet.

Călătoria va continua prin survolarea țărmului vestic al Groenlandei până în Ilulissat – una din ultimele așezări omenești din Groenlanda – nu departe de țărmul vestic al Americii de Nord. Intinerarul urmează drumul parcurs de Olaf Vikingul, acum sute de ani. El plecând din Norvegia spre Islanda, apoi Groenlanda și într-un final New Foundland în America de Nord.

„Intinerarul e unul dificil, aproape de Cercul Arctic și cu condiții de zi polară. Adică soarele nu va apune și vom avea o zonă crepusculară cam tot timpul. Temperaturile nu se vor ridica mai sus de +5 grade Celsius, însă datorită umedității și vântului, temperatura resimțită va fi de cam -10 grade. În drumul nostru așteptăm furtuni nordice și mare agitată. Vânturi înghețate, valuri înspumate, ghețari hoinari și balene albastre în Groenlanda. Va fi un intinerar plin de aventură și încercări. Sper să îl parcurgem cu brio”, ne-a mărturisit Anatol Untură.

Echipamentul, probabil cel mai important lucru în astfel de expediții, este pregătit cu grijă de cei care peste câteva zile vor porni să cucerească ghețarii. Pentru a înfrunta frigul, vântul și apa, aceștia vor avea nevoie de un sistem din minim trei straturi de haine – lenjerie termo pe primul strat, polar pentru căldură pe al doilea strat și al treilea strat exterior – haine speciale care opresc vântul și ploaia, dar și valurile. Cizmele din cauciuc natural sunt la fel un must have în astfel expediții. Ele realizează cea mai bună aderență cu puntea bărcii. Vestele de salvare și harnașamentul sunt principalele mijloace de salvare. Cu ele te legi de barcă când e marea agitată, iar dacă și cazi în apă – vesta e prima care se declanșează și te ține la suprafață.

„La fel, pentru situațiile de urgență, barca e echipată și cu o altă barcă gonflabilă, care permite supravețuirea în caz de naufragiu a bărcii principale”, spune Anatol.

Cei opt împătimiți de senzații tari nu vor mânca doar semifabricate și conserve. Barca are o bucătărie full funcțională și care permite pregătirea oricăror bucate.

„Toate proviziile le vom face pe mal, în Islanda, de la semifabricate la băuturi, legume, fructe. La fel, vom pescui pe drum – sperăm să ne suplinim meniul și cu pește proaspat. Mâncarea va fi pregătită de bucătarii de serviciu – în carturi. Fiecare din noi va fi pe rând bucătar și va pregăti cina pentru restul echipajului. Sper să nu ducem lipsă de mâncare bună”, conchide Anatol.

ZUGO le urează drum bun și plin de senzații tari!

Articole asemănătoare

Back to top button