fbpx
În trend

foto | Jurnal de călătorie. Cum să-ți organizezi o vacanță în Grecia, la preț redus? Am testat pentru tine biletele de transport, cazarea și chiar bucatele tradiționale grecești

În sfârșit este și din Chișinău zbor direct în Halkidiki, populara regiune de litoral din Grecia

Grecia și plajele din peninsula Halkidiki vor fi acum și mai populare printre moldoveni. Drumul lung și obositor cu mașina sau autocarul, de peste 1000 km, era un obstacol serios. Mulți nici nu luau în calcul această destinație de vacanță. Problema a fost însă rezolvată de Air Moldova. De săptămâna trecută, în orarul său de zbor a fost inclusă cursa directă Chișinău-Salonic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest eveniment a sporit interesul agențiilor de travel din Grecia pentru turiștii din R. Moldova. Ei au organizat și o excursie pentru tur-operatorii din țara noastră pe peninsula Halkidiki.

Am avut și noi ocazia să petrecem săptămâna trecută câteva zile pe Halkidiki, și o să Vă povestim ce am văzut. Mai mult, noi credem că vă puteți organiza vacanță în regiunea Halkidiki, la avion, dar nu neapărat cu pachet de la agenția de turism.

Drumul

Cursa Chișinău-Salonic nu este o cursă charter, ci regulată. Zboruri vor fi operate până la mijlocul lunii octombrie, a anunțat Air Moldova. Prețul biletelor pornește de la 69 euro, cu toate taxele incluse, iar timpul călătoriei este de 95 de minute.

Am ajuns la Salonic dimineața, iar de la aeroport până la stațiunile de pe cele trei brațe ale peninsulei – Kassandra, Sithonia și Athos drumul cu transportul public durează cam o oră. Astfel încât am ajuns tocmai bine să ne cazăm, să luăm prânzul, iar după amiază să prindem marea și soarele. Cele mai multe hoteluri găsiți pe Kassandra. În schimb, cele mai frumoase plaje sunt pe Sithonia.

Agențiile de turism organizează pentru clienți transport organizat spre stațiuni, însă dacă vă duceți pe cont propriu, puteți lua taxi de la aeroport (e convenabil mai ales dacă sunteți 3-4 persoane), sau puteți utiliza transportul public. Prețurile pentru călătoria cu autobuzul le găsiți aici și aici, iar prețurile la serviciile de taxi le puteți calcula aici. De exemplu, taxi-ul pentru 4 persoane din Salonic până în stațiunea Afytos costă în jur de 17 euro de persoană.

Stațiuni

Pe Kassandra, cel mai mult ne-a plăcut stațiunea Afytos, un sătuc grecesc cu străzile pietruite și o faleză cu priveliști care îți taie respirația, cu taverne, muzică și atmosferă autentică grecească. Stațiunea Kalitheia, poate cea mai aglomerată de pe Kassandra, este mai mult pe placul celor care caută un loc animat, cu viață de noapte, cu hoteluri de lux și multe, multe restaurante, taverne și magazine. Sunt și multe alte stațiuni frumoase pe Kassandra.

Pe Sithonia, stațiunea Nikiti, una din cele mai aglomerate de pe acest braț, dar și stațiunea Toroni, care este liniștită, dar cu plaje extraordinare, potrivită pentru familiile cu copii, ne-au încântat cel mai mult. Tot pentru familiile cu copii este potrivită și stațiunea Vourvourou, cu multe golfulețe cu plaje cu intrare lină în apa curată și de o culoare turcoaz, cum vezi doar în filme. Acolo poți sta liniștit pe plajă, lăsând copiii să se bălăcească fără să-i pască vreun pericol.

Excursii

Grecii sunt foarte bine organizați în această privință. În orice stațiuni o să găsiți ghișee, chiar mobile, unde o să vi se propună diferite tipuri de excursii – cele mai populare fiind croaziera cu vaporul în jurul celor 3 brațe, cu opriri pe plajele cele mai pitorești și chiar cu staționări în golfuri liniștite, la o anumită distanță de mal, pentru scăldat. Este o experiență pe care nu o uiți niciodată.

Câțiva ani în urmă, într-o astfel de croazieră, vaporul pe care eram a oprit lângă o insuliță situată între Kassandra și Sithonia. În ciuda adâncimii de circa 12 metri (potrivit căpitanului), fundul mării se vedea ca în oglindă. Eram înconjurați de mica insuliță, plină de maslini… și capre în măslini care au atras cel mai mult curiozitatea turiștilor. 

Din stațiunea unde sunteți cazați puteți alege excursii și spre obiective turistice mai îndepărtate. De exemplu, Meteora, probabil cel mai popular punct turistic din nordul Greciei, unde am ajuns și anul acesta. Pe unul din brațe este situat Muntele Athos, iar un pic mai la sud de Halkidiki, puteți vizita și renumitul „oraș al zeilor” – Muntele Olimp.

De asemenea, în fiecare stațiune sunt puncte de închiriat automobile, scutere și biciclete, dacă vreți excursii în stațiunile din vecinătate.

Mâncare și Cazare

Dacă nu ați fost niciodată în Grecia, e bine să știți că de obicei cei care aleg cazare cu hrană, aleg doar cu mic dejun sau demipensiune. Tavernele grecești sunt renumite pentru mâncarea gustoasă și atmosfera grecească. Iar cei care iubesc peștele, calmarul și caracatița, își programează măcar o masă pe zi la tavernă. Puteți alege și o cazare de tipul all-Inclusive. Dar trebuie să luați în calcul că în acest caz puteți avea produse marine în meniu maxim o zi sau două. Desigur, în hotelurile de top produsele marine sunt mereu în meniu.

O variantă des luată în calcul este cazarea cu chicinetă – camera fiind dotată cu un fel de bucătărioară. În ogradă, de obicei, sunt lemne și grătar, iar în stațiune vin pescari cu pește proaspăt. Legume pot fi cumpărate de la tarabă, iar renumita brânză feta grecească o cumperi de la magazin, la fel ca uleiul de măsline, pita, etc.

Trebuie să menționăm că porțiile în tavernele grecești sunt mari, iar prețurile sunt destul de prietenoase față de țări ca Italia, spre exemplu. Dacă ai să comanzi o supă de pește, te poți trezi cu 2 farfurii – una cu supă și alta cu o doradă care a fiert în supă. O porție de mix de pește poate ajunge ușor pentru 2 oameni. 

Noi am observat că o masă cu 2 porții de pește sau carne, cu salată grecească, cu sos tzatziki, cu pâine prăjită și alte puncte din meniu din categoria „hai să comandăm că e numai 2-3 euro”, adună o notă de plată mai mare. Noi am mâncat la tavernă pește, calmar, caracatiță, carne, iar salata grecească, tzatziki, brânză feta, am mâncat mai des la celelalte mese ale zilei, pentru că exact același tzatziki, pita, brânză etc le cumpăram din magazin, dar la preț mai mic.

Noi am cheltuit la tavernă, în medie, 40 euro pentru o masă, pentru 2 persoane. Am făcut și poze la câteva meniuri, ca să vedeți prețurile. La un sejur de 7 zile, cu o masă copioasă în oraș în fiecare zi, care să conțină pește, calmar sau carne pregătită tradițional etc, o să cheltuiți cam 280 euro pentru un cuplu, dar numai așa o să simțiți adevărata Grecie și adevăratul gust al bucatelor tradiționale grecești.

City break

Salonic este al doilea oraș ca mărime din Grecia. Străzile sale sunt pline de istorie, la propriu. Mai ales în zona centrală a orașului, pe multe străzi, sunt multe porțiuni de trotuar cu podea din gratii, ca turiștii să poată vedea ruinele subterane ale orașului din perioada antică.

Faleza, care se întinde pe o distanță destul de mare, este cartea de vizită a orașului. Localurile de pe faleză sunt pline de turiști, în special seara. Are și Salonic o piață chiar în centrul orașului, ca la Chișinău, foarte aglomerată, dar este unul din cele mai vizitate locuri din oraș. Acolo găsești cele mai mari bunătățuri grecești.

Nu în ultimul rând, în Salonic este cel mai mare mall din Balcani – Mediterranian Cosmos. Ca anvergură, este mai mare decât Palas Mall din Iași, iar în sezonul reducerilor, este cel mai atractiv. Nu departe de Mediterranian Cosmos este un alt mall, de fapt un outlet mare de branduri renumite, unde găsești haine și încălțăminte de brand la prețuri mai mici.

Concluzie

Regiunea orașului Salonic este o destinație potrivită de vacanță la mare datorită plajelor cu nisip fin, a apei calde și liniștite, dar și a excursiilor pe care le puteți face în imediata apropiere, în locații de o importanță istorică și spirituală deosebită. Tototdată, Salonicul este și o bună destinație pentru un city-break, cu excursii prin oraș și în regiunile apropiate și cu apusuri de soare pe renumita faleză. În ambele cazuri, reușiți să faceți și shopping, deoarece aeroportul este la doar 7 km distanță de grandiosul mall Mediterranian Cosmos.

Noi recomandăm să luați cazare doar cu mic dejun, sau cu demipensiune, iar o dată pe zi să degustați renumita mâncare tradițională grecească în tavernele din stațiune.

Salonic este cea mai ieftină destinație la mare cu zbor direct din Chișinău. Adunând costurile pentru 7 zile de vacanță pentru o persoană, costul final depășește cu puțin 400 de euro. Aceasta include zborul tur-retur, cazarea (aproximativ 100 euro în studiou cu dormitor și living, potrivit pentru familii cu copii sau gașcă de la 4 persoane), transportul (aproximativ 40 de euro taxiul dus-întors la aeroport) și alimentația – aproximativ 140 euro (cu o masă pe zi în taverne și celelalte barbeque sau la balcon).

Articole asemănătoare

Back to top button