fbpx

video | Pe urmele votului cumpărat: Mărturii ale moldovenilor amendați pentru că și-au vândut votul la alegerile din 2024

Aproximativ nouă mii de oameni au fost amendați pentru că și-ar fi vândut votul în scrutinele din toamna anului 2024. În timp ce unii achită amenzile și afirmă că și-au învățat lecția, alții își caută dreptate în instanțele de judecată, fiind ajutați de avocați care pretind că lucrează „voluntar”, scrie ZdG.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Eu, una singură, să-mi propună acum, nu Șor, dar alt partid, chiar și din partea doamnei Maia, din partea nu știu cui, să-mi propună nu știu ce sumă, cum acum îmi trebuie bani, nu mă vâr cu niciun partid. Gata, Dumnezeu mă vede, până aici”, relatează o femeie amendată cu 25 de mii de lei.

ZdG a identificat zeci de persoane amendate pentru corupere electorală și a discutat cu acestea despre implicarea lor în „rețeaua Șor”. „Ne chemau la ei acasă, ne serveau cu cafea și ciocolată, ne arătau că au făcut euroreparație în sarai. Promisiuni, promisiuni și iată unde e promisiunea”, își amintește o persoană amendată. Alții spun că nu au bani pentru a plăti și afirmă că sunt gata să ajungă la pușcărie. „N-am să plătesc (amenda, n.r.). Am să mă duc și o să fac (închisoare, n.r.). Câți ani o să-mi dea? Un an, doi? (…) O să-mi iau îmbrăcăminte, o să mă duc acolo, o să fie datori să mă hrănească (…)”, relatează o pensionară amendată, originară din Orhei.

Satul Balasinești, raionul Briceni. La referendumul constituțional din toamna anului 2024, aproape 70% au spus „NU” vectorului european al țării, iar în funcția de președinte a fost susținut reprezentantul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Soții Boris și Elena Volontir au contribuit la aceste rezultate, fiind liderii din localitate ai Blocului „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor.

„Mai este și Viorica Bilic, trădătoarea”

După scrutin, Boris Volontir a fost amendat cu 30 de mii de lei pentru corupere electorală, fiind unul din cei aproape 9 000 de oameni din R. Moldova care au primit amenzi în ultimele șase luni, fiind acuzați că au beneficiat de bunuri sau de bani prin intermediul băncii rusești PSB pentru a le fi influențat votul.

ZdG a discutat cu soții Volontir după ce le-am găsit numărul de telefon în lista cu 3789 de persoane din „rețeaua lui Șor”, trimisă presei de un „ofițer care își respectă profesia” în octombrie 2024. Ne-am prezentat drept reprezentanți ai Blocului „Victorie” și le-am zis că îi sunăm cu scopul de a ne asigura că activiștii formațiunii știu că pot apela la un avocat promis public de către Ilan Șor dacă sunt amendați.

Crezând că discută cu un reprezentant al Blocului „Victorie”, cei doi soți au comunicat telefonic că toți oamenii din sat care s-au ales cu amenzi pentru corupere electorală le-ar fi achitat deja după accesarea unor credite de la bancă sau împrumuturi de la rude. Totuși, au existat și câțiva care au contestat amenzile. „Mai este și Viorica Bilic, trădătoarea”, a ținut să ne transmită Elena Volontir cu referire la o femeie din localitate care a ales să colaboreze cu oamenii legii.

Boris Volontir a recunoscut că s-a ales cu o amendă de 30 de mii de lei, pe care a achitat-o, fără să știe despre avocații promiși de Ilan Șor. După prima discuție telefonică, Boris Volontir ne-a telefonat repetat și s-a interesat dacă „echipa lui Ilan Șor” i-ar putea returna o parte din banii plătiți deja în bugetul de stat pentru corupere electorală.

„Noi ce, suntem hackeri?”

Când echipa a ajuns în Balasinești și s-a prezentat drept jurnaliști, soții Volontir au spus însă că „nu mai lucrează în echipa lui Ilan Șor de mai bine de un an” și că sunt „izolați și disprețuiți de săteni” după ce poliția le-ar fi spus celorlalte persoane amendate că ei și-ar fi atribuit banii transmiși din Rusia pentru membrii organizației.

În fața camerei, soții Volontir au mărturisit că au împrumutat de la rude banii pentru a achita amenda. Spun însă că și ei, dar și alte persoane din localitate, ar fi fost amendați pe nedrept, pentru că nimeni nu ar fi văzut banii veniți din Rusia.

„Nu știu ce spune lumea, eu știu că la noi în sat nimeni nu a luat niciun bănuț de unu de la banca asta din Rusia. Nu a luat nimeni nimic. Noi ce, suntem așa hackeri, măi fetelor? Niște moșnegi de la sate să intrăm prin telefoane? Mie dacă îmi trebuie o aplicație, eu nici nu știu ce e aceea. Rog unul mai tânăr care merge pe drum: «Vezi,  te rog, că mi s-a blocat, nici nu știu…» Dapoi nu cu aplicații cu bancă. Eu în Facebook nu știu a intra ca lumea”, susține Elena Volontir.

„Trădătoare”, pentru că a vrut să colaboreze cu ancheta

Viorica Bilic, pe care Elena Volontir o numea „trădătoare” pentru că a decis să colaboreze cu poliția, este angajată auxiliară a școlii din localitate. Și ea a fost amendată cu suma de 25 de mii de lei după ce pe numele său au fost trimise din Rusia 15 mii de ruble rusești (circa 3000 de lei) prin intermediul contului deținut la „PSB Bank”.

„Mesajele celea la mine drept că au fost. Au venit trei mesaje de la PSB-ul cela. Dar nu le-am putut deschide, la bancă nu am fost, bani n-am extras, nimeni nu mi-a dat un leuț”, a explicat femeia.

Totuși, ea a recunoscut că a fost în rețea, fiind ademenită cu promisiunea de a primi o mie de lei pentru prezența la adunări electorale. „Copiii nu mă lăsau (la adunări, n.r.) și eu am ieșit o dată. După ce a murit soțul, ea (Elena Volontir, n.r.) mi-a zis că nu mi-ar strica niște bani. «Stai fără de grijă, că o să ne achite». (…) Ne chemau la ei acasă, ne serveau cu cafea și ciocolată, ne arătau că au făcut euroreparație în sarai. Promisiuni, promisiuni și iată unde e promisiunea… Poate cu adevărat banii au fost transmiși din Rusia, că Elena Volontir și domnul Boris au fost prinși la aeroport că se duceau în Rusia”, menționează Viorica Bilic.

Totodată, aceasta a asigurat că nu i s-ar fi spus cum să voteze: „Lumea a votat după dorința personală”, menționând că, alături de colegii din alte instituții publice, ar fi votat pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale. După toată această istorie, Viorica Bilic este sigură că și-a învățat lecția.

„Eu, una singură, să-mi propună acum, nu Șor, dar alt partid, chiar și din partea doamnei Maia, din partea nu știu cui, să-mi propună nu știu ce sumă, cum acum îmi trebuie bani, nu mă vâr cu niciun partid. Gata, Dumnezeu mă vede, până aici. Mi-e frică. Cel mai bun e când lucrezi lucru tău curat, dormi liniștit pe pernuța ta, nimeni nu pretinde la banul tău, nimeni nu pretinde că o să te tragă la răspundere. (…) Promisiunile te duc uneori în eroare”, a concluzionat Viorica Bilic.

Continuarea materialului pe ZdG.

Articole asemănătoare

Back to top button