fbpx

foto | Intervenție chirurgicală de complexitate majoră, efectuată la spitalul din Fălești

O intervenție chirurgicală unicală a fost efectuată în spitalul raional din Fălești. Un pacient de 72 de ani a fost salvat de către echipa spitalului, în urma unei operații ce nu s-a mai practicat până acum în țara noastră, în afara Chișinăului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba despre duodenopancreatectomia cefalică (DPC) – intervenţia chirurgicală care ridică capul pancreasului, duodenul şi unghiul duodeno-jejunal, coledocul terminal, antrul gastric şi limfonodulii regionali. Este o intervenţie complexă datorită conexiunilor intime vasculare şi topografice dintre duoden şi pancreas, a raporturilor vasculare (vena portă, vasele mezenterice) şi a „problemei” restabilirii circuitului secreţiilor biliare, pancreatice şi digestive.

Chirurgul care a reușit să efectueze această operație de o complexitate majoră într-un spital raional este dr. Laurențiu Cheptea, alături de dr. chirurg Tudor Botnarenco, anesteziologul Victor Marcu și asistenta de operații Svetlana Zubic.

Potrivit chirurgului, pacientul în vârstă de 72 ani a fost internat fiind diagnosticat cu icter mecanic.

Însă, luând în considerare că pruritul cutanat a precedat icterul sclero-tegumentar și absența sindromului algic, pacientul a fost supus unui examen imagistic complex, fiind confirmat diagnosticul de leziune specifică de cap de pancreas.

După o pregătire preoperatorie corespunzătoare, pacientul a fost supus la două intervenții chirurgicale, la interval de trei săptămâni.

Pacientul a fost externat după aproximativ o lună de spitalizare, acesta simțindu-se bine.

Doctorul spune că a fost o mare provocare pentru el dar pe care a trecut-o cu succes și și-a demonstrat încă odată că se poate.

Potrivit acestuia, el mers sa lucreze la Fălești, acolo unde, spune el, simțea că va fi de un mai mare folos pacienților, după ce a finisat rezidențiatul în chirurgie generală la Spitalul Clinic Republican din capitală.

De șase ani se tot convinge zi de zi că menirea lui ca și medic este să salveze viețile omenești și calitatea acestora, indiferent de locul unde face asta.

Articole asemănătoare

Back to top button