fbpx

foto | Imagini care vor rămâne în istorie! Cum arăta clădirea Filarmonicii Naționale în trecut și care este povestea edificiului?

„Casa” mai multor cântăreți a fost afectată astăzi de flăcări. Filele din istoria Filarmonicii Naționale, însă, păstrează vremuri când pe scenă cântau artiști și ansambluri cu renume, iar sala de concerte se umplea de aplauze.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Filarmonica a fost inaugurată în 1940, iar până atunci în edificiu funcționa circul. Clădirea actuală, însă, a fost proiectată după 1960. Tot atunci au apărut și celebrele coloane ale construcției.

Perioada, de fapt, a fost cea mai glorioasă în istoria instituției. Atunci, ansamblurile și soliștii aveau turnee atât prin Moldova, cât și prin întreagă Uniune Sovietică. Aici și-au început activitatea colectivele „Joc”,  „Fluieraş”, „Lăutarii”, celebrii Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea, formația „Noroc”, Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, și mulți alții.

Din imaginile publicate pe forumul istoric OldChișinău observăm că atunci când în edificiu activa circul, intrarea era laterală. Actualmente, în partea laterală este amplasată o sală de ceremonii, însă atât în interior, cât și în exterior, s-au păstrat anumite elemente arhitecturale vechi.

Spre regret, astăzi, 24 septembrie, un incendiu a cuprins clădirea. Deoarece acoperișul este format din lut și lemn, tavanul din sală a cedat și s-a prăbușit.

Articole asemănătoare

Back to top button