fbpx

foto | Bubuitura puternică de la Iași a fost cauzată de explozia unui meteorit. Cântărea cel puțin 8 kilograme

Pe 9 iulie curent locuitorii din Iași au auzit un zgomot puternic, sursa căruia nu era cunoscută. După mai multe cercetări, profesorul de Fizică Silviu Gurlui a stabilit că bubuitura a fost cauzată de explozia unui meteorit.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Roca ar fi avut cel puțin 8 kilograme și măsura în jur de 16 cm. Cercetătorul susține că a făcut analize cu un echipament special instalat în turnul cu ceas al Palatului Culturii, iar rezultatele arată că meteoritul a explodat la mare altitudine.

Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavoda /706 megawatt), însă preţ de doar 2 secunde. Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ, adică 400 kg de exploziv TNT, iar potenţialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu au fost înregistrate vibraţii în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul.

„Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă, astfel ca la înălţime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de aşa dimensiuni la distanţă de 20 km nu poate fi observat deloc uşor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluţie limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecţie a ochiului uman). Posibil şi alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate”, a spus profesorul.

Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine. Sunetele înalte au fost complet atenuate din cauza distanei mari (spre exemplu undele la 2000 de Hz au fost de 800 de ori mai slăbite decât cele la 60 Hz). Evident, teoria boomului sonic al avioanelor nu se confirmă pentru că plafonul de zbor este limitat, iar la peste 18 km plafon de zbor (MIG 19) presiunea sonoră este atenuată prea mult ca să producă efecte vizibile cum au fost cele de pe 9 iulie.

Comparativ, meteoritul din Rusia, căzut în Celyabinsk, pe 15 februarie 2013, a avut 12.000 de tone, diametrul de 20 metri, viteza 20km/s și a explodat la altitudinea de 26 km, iar energia exploziei a fost echivalentă cu 30 de bombe Hiroshima.

Articole asemănătoare

Back to top button