fbpx

Bubuitură puternică la Iași: Un fizician susține că zgomotul ar fi fost provocat de căderea unui meteorit

Sute de oameni din orașul apropiat țării noastre – Iași, România, au asistat marți la o bubuitură puternică, care s-a auzit chiar în mijlocul zilei. Zgomotul puternic a fost resimțit de un întreg oraș, zguduind cu forță geamurile localnicilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși mulți au interpretat diferit sunetul: „ca un cutremur”, „ca un tunet”, „ca o explozie”, specialiștii încă nu au găsit un răspuns precis în ceea ce privește natura zgomotului.

Cu toate acestea, profesorul de fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din oraș, Silviu Gurlui, care a montat în Palatul Culturii un echipament ce poate să măsoare anumite vibrații, s-a bazat inițial pe două ipoteze:

1. Ar fi vorba de un fenomen natural;

2. Ar fi vorba despre un exercițiu militar, care nu ar fi fost anunțat din anumite motive.

Ulterior, fizicianul a lansat o nouă ipoteză – precum că zgomotul ar fi fost provocat de căderea unui meteorit.

„E o cauză naturală. E un meteorit. Se știe că în atmosferă, zilnic pătrund măcar 300 de tone de particule. Sunt câteva sute de milioane de particule mici care pătrund în atmosferă în diferite condiții, în funcție de compoziția chimică, ajung la sol la temperaturi foarte mari, în anumite condiții, dau naștere unor astfel de unde de șoc. Acest meteorit a căzut în partea de nord-nord est a orașului Iași. Unda de șoc s-a propagat spre susd, sud-vest, atingând zone depărtate la vreo 50 km”, a explicat profesorul, pentru digi24.ro.

Întrebat dacă ar fi putut provoca daune: „Mă abțin deocamdată de la astfel de prognoze. E posibil, în anumite condiții, să provoace și pagube materiale deosebite”, a spus Gurlui.

Articole asemănătoare

Back to top button