fbpx

Dorin Recean, despre negocierile pentru aderare, tarife la gaz, relația cu Rusia și situația economică. Ce alte declarații a mai făcut

Prim-ministrul Dorin Recean a fost invitat la emisiunea „Новая Неделя” de la TV8, unde a făcut declarații despre mai multe de subiecte de actualitate, de la demersurile diplomatice pentru deschiderea negocierilor cu Uniunea Europeană până la situația economică a R. Moldova. În cadrul interviului, au fost dezbătute aspecte precum reforma justiției, starea de urgență și relațiile cu Federația Rusă. Recean a accentuat importanța securității naționale și a oferit asigurări privind disponibilitatea gazului natural pentru perioada rece. De asemenea, premierul a exprimat o poziție fermă în privința facilităților acordate cetățeniei ruse în condiții simplificate, calificând această practică drept o încercare de a recruta „carne de tun” în contextul conflictului din Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai jos puteți citi sinteza celor mai importante declarații:

Acțiunea diplomatică pentru deschiderea negocierilor

„Noi, împreună cu președintele Sandu și întregul guvern, am lucrat pentru ca toate acestea să se întâmple și ca Consiliul European să deschidă negocierile pentru aderare.

Și vreau să subliniez, și asta a fost evident, cum președintele Sandu, dar și viceprim-ministrul Popescu în ultima vreme au călătorit în toate capitalele statelor membre, și împreună cu președintele Sandu, am sunat toți șefii de stat pentru a asigura susținerea politică pentru această decizie.

Până acum, toate guvernele, toate instituțiile de putere au lucrat pentru a implementa acele 9 recomandări pentru ca, din punct de vedere tehnic, Moldova să fie pregătită pentru acest moment semnificativ. Și acum, în sfârșit, după 30 de ani într-un anumit sens de absență a speranței, iată, în sfârșit a apărut o direcție clară și toți membrii Uniunii Europene au exprimat disponibilitatea de a începe negocierile cu Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Capitolele de negociere sunt o hartă pentru dezvoltarea țării

„Vom lucra la toate cele 33 de capitole ale negocierilor noastre cu Uniunea Europeană. Vreau să subliniez că aceste capitole se referă, de fapt, la 33 de direcții de dezvoltare, cum ar fi protecția socială, serviciile medicale, dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea diferitelor tipuri de piețe, deschiderea pieței europene pentru produsele, serviciile și bunurile noastre. Adică, toate acestea Republica Moldova le va face pentru a construi un mod de viață prosper aici, în Moldova”.

Reforma justiției – prioritate centrală a Guvernului

„De 30 de ani vorbim despre reforma justiției, toți acești 30 de ani, se schimbă puterile, toți spun că se va schimba și, din păcate, oamenii nu au încredere în justiție.

Vreau să vă spun că deseori călătoresc prin țară, și, iată, doi din trei oameni cu care vorbesc se plâng de lipsa justiției. Acolo, la nivel local. Și avem o problemă nu doar cu corupția la nivel înalt, tot încercăm să ducem aceste cazuri la capăt și să eradicăm această corupție. Aceasta este reforma fundamentală și cea mai importantă”.

Despre minoritatea judecătorilor corupți și cazul recent de la Curtea de Apel

„Să punem lucrurile în ordine. Avem un grup criminal care încearcă să cumpere voturi. Au încercat anterior să nu existe pace și liniște în țara noastră.

Acum au încercat să atace direct instituția democratică a alegerilor, să cumpere voturi și respectiv la nivel local să încerce să divizeze societatea noastră. Este datoria statului să oprească astfel de acțiuni. Și asta am făcut prin Comisia pentru situații excepționale. Aici vreau să fac o ajustare în general în abordarea noastră și a întregii societăți. Nu ar trebui să ne concentrăm doar pe unghiul de alegeri, ar trebui să ne concentrăm și pe securitatea statului.

Și uite, comisia a luat decizia de a nu permite acest grup criminal. (…) Numele
judecătorilor este informație publică. Intrați pe site și vedeți. Și eu, de la acest moment, voi numi întotdeauna acele persoane care iau decizii și voi arăta care sunt consecințele acestor decizii. Acum aș dori ca așa-numita asociație să discute unele probleme din domeniul justiției. Toți au văzut cum un judecător a găsit așa-numite circumstanțe atenuante pentru un șofer beat care a ucis un copil la volan, fiind beat, și a fost complet eliberat de responsabilitate”.

Despre asociația judecătorilor și declarațiile publice

„Nu am văzut atunci asociația adunându-se și spunând „nu permitem asta, trebuie să lucrăm cu judecătorii, pentru că există o lege, există un cod, în cele din urmă, există, până la urmă, un cod de etică, de comportament și așa mai departe”. Când judecătorii au fost prinși cu sute de mii în flagrant, nici atunci nu am văzut asociația adunându-se și distanțându-se de acești judecători și spunând că așa nu se poate, să lucrăm împreună, să respectăm legea și așa mai departe. Nu am văzut asta, ca ei să fie atât de activi.

Această decizie a statului și a guvernului va interveni întotdeauna în apărarea oamenilor, a democrației, în apărarea poporului nostru”.

Speranță în justiție

„În sistemul judiciar, în procuratură există oameni onești. Vreau să-i rog din nou să facă un pas înainte și să-și asume responsabilitatea pentru auto-curățarea acestor sisteme. Acest lucru este foarte important pentru dezvoltarea pe termen lung a statului nostru”.

Starea de urgență va fi încheiată 30 decembrie

„Guvernul lucrează încă din vară pentru a nu prelungi starea de urgență. Și în acest timp am dezvoltat legislația necesară pentru ca guvernul să poată acționa în situații de urgență prin alte mecanisme, prin alte pârghii, care sunt mai adecvate pentru controlul parlamentar.

Deoarece acest lucru a fost cerut de societatea noastră, a fost cerut de însuși parlamentul, așa că am pregătit toată baza legislativă, și cred că vom reuși să finalizăm totul până la sfârșitul lunii decembrie”.

Există gaz suficient pentru perioada rece a anului

„În primul rând, situația referitoare la gazele naturale este așa încât guvernul a acumulat suficient pentru a ne asigura că vom trece bine peste iarnă. Trecem cu bine prin sezonul de încălzire, ne-am integrat în rețeaua europeană de electricitate, avem un contract pe termen lung pentru asigurarea energiei electrice.

Ultimele modificări legislative vor fi adoptate de parlament la sfârșitul acestei săptămâni, și atunci autoritățile relevante vor avea posibilitatea să reacționeze în caz de nevoie. Vreau să spun că Moldova ca stat și instituțiile sale nu erau la început pregătite pentru ceea ce Kremlinul a făcut vecinului nostru, adică Ucrainei.

Și, în consecință, a trebuit să ne adaptăm în acest timp, să schimbăm legislația, astfel încât, pe de o parte, guvernul să poată acționa când este necesar, dar pe de altă parte, să existe un control parlamentar deschis și transparent asupra acțiunilor guvernului”.

Guvernul se va îngriji de tarifele la prețul gazului natural

„Cel mai important lucru în discuția noastră este ca populația să aibă cel mai mic tarif posibil la gazele naturale.

Când anul trecut era întrebarea dacă va exista gaz sau nu, atunci accentul era pus altfel. Anul acesta ne-am pregătit și, în consecință, avem suficient gaz pentru a trece cu succes această perioadă.

Vom folosi acel gaz care va fi oferit la cel mai mic preț populației noastre”.

Situația economică. După o contractare în 2022, urmează o ușoară creștere în acest an

„Anul trecut s-a încheiat cu un declin economic de minus 6,5%, nu o creștere.

Toate aceste crize au continuat și acum vom avea o creștere economică de aproximativ 1,5-2%. Iată, deja vedem această diferență de 8%. Mă refer la creșterea care va fi generată de ultimele evoluții în economie, inclusiv creșterea consumului, creșterea investițiilor și creșterea creditării.

Acum, în ciuda acestor dificultăți, vreau să reamintesc că în această toamnă a fost un pachet de creștere a salariilor special pentru anumite categorii de populație.

Am mărit cu 15% salariile medicilor. Tuturor profesorilor noștri, precum și personalului auxiliar din școli, le-am oferit plăți unice de 5000 lei și respectiv 3000 lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, avem un buget care se numește „Investim pentru copii”, astfel, avem o creștere de 15% a salariilor profesorilor, am mărit ajutorul unic la nașterea unui copil până la 20 de mii.

Toate acestea vor duce la creșterea consumului. Asta deja o vedem, acel impuls pe care l-am dat în lunile octombrie-noiembrie, este deja vizibil. Și acest impuls va continua cu noul buget pentru anul 2024. Calibrăm foarte clar răspunsul nostru la factorii macroeconomici. Inflația va rămâne la aproximativ 9% până la sfârșitul anului, iar anul viitor inflația va fi în cadrul inflației normale pentru Moldova, de 5-6%”.

Motorina din România

„Am spus foarte clar că Ministerul Agriculturii a identificat toți fermierii care ar trebui să primească combustibilul donat. Imediat ce îl vor primi din România, îl vor da beneficiarilor”.

Zvonuri pe remanieri la MAEIE sunt exagerate

„Domnul Popescu rămâne în poziția sa. Domnul Ministru este un reprezentant foarte important al guvernului și va rămâne persoana principală în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Cheltuielile în domeniul apărării sunt investiții în securitatea țării

„Ei s-au ascuns în spatele acestui principiu al neutralității, dar nu au explicat niciodată nimănui ce este neutralitatea. Neutralitatea este un fel de instrument de politică externă, dar nu asigură securitate. Dacă Kremlinul decide să ne atace, va ataca. Și cu ce se vor apăra oamenii? Sau propun ei să fugim și să nu facem nimic? Vreau să spun că securitatea este un element foarte important al dezvoltării.

Uitați-vă la țările dezvoltate. Ele investesc în securitatea lor. De ce? Pentru că atunci atât oamenii, cât și mediul de afaceri se simt în siguranță. Nu trebuie să privim asta ca pe o cheltuială. Este de fapt o investiție în securitate. Și când oamenii văd că statul nu are instrumentele necesare și capacitățile necesare pentru securitate, ei pleacă.

Oamenii de afaceri iau capitalul de aici și investesc în alte locuri. Prin urmare, ar fi iresponsabil să spunem că nu trebuie să investim în securitate. Da, vom avea un radar pentru controlul spațiului aerian. Aceasta este prima parte. Și ce urmează?

Nu avem sistem de apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este sistemul de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice și așa mai departe. Aceasta este doar începutul. Noi, ca stat, nu ne permitem să facem totul deodată. Prin urmare, o parte o cumpărăm cu banii noștri, alte părți ni se acordă sub formă de grant de către prietenii noștri, fie că sunt state membre ale Uniunii Europene sau alte țări. Sau țările NATO, care sunt prietenii noștri”.

Relația cu Federația Rusă

„Strategia de securitate națională identifică, într-adevăr, două probleme principale, amenințări majore la adresa securității noastre – Kremlinul, prin comportamentul său, prin atitudinea Kremlinului față de vecinii noștri, dar și atitudinea Kremlinului față de noi, față de Moldova.

De exemplu, când au închis recent piața pentru produsele noastre. Acest lucru nu a fost bazat pe ceva obiectiv. Aceasta doar arată cum Kremlinul pur și simplu nu respectă Moldova, Kremlinul nu respectă poporul nostru, Kremlinul nu respectă produsele noastre de calitate. Ei deschid piețele doar atunci când le este convenabil și doar când noi, în schimb, trebuie să facem ceva.

Acestea sunt relații bazate pe principii greșite. În plus, Kremlinul încă menține forțe armate ilegale în Moldova, chiar dacă de peste 30 de ani spunem că acest lucru este inadmisibil, și Rusia ar trebui să-și retragă trupele de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, Kremlinul ne-a șantajat, inclusiv în trecut. Evident, vom construi relații cu țările care ne respectă, cu țările care respectă Republica Moldova și oamenii noștri”.

Oferirea cetățeniei ruse în condiții simplificate

„Eu văd în această decizie nimic altceva decât ca o altă încercare de a recruta carne de tun pentru acest război brutal și neclar al Kremlinului împotriva Ucrainei. Vreau să avertizez și să cer cetățenilor Republicii Moldova să nu cadă pradă acestor proceduri simplificate”.

 

Articole asemănătoare

Back to top button