fbpx

Domnica Manole ar fi fost amenințată pentru deciziile luate. Președinta CC a solicitat pază de stat

Responsabilii din cadrul Secretariatului Curții Constituționale (CC) au depus un demers la Președinție prin care au solicitat acordarea pazei de stat pentru președinta CC, Domnica Manole.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui răspuns recepționat de către Ziarul de Gardă de la Secretariatul CC, o solicitare în acest sens a fost făcută de către responsabilii din cadrul CC în contextul mai multe amenințări, asupra președintei CC, făcute prin intermediul rețelelor de socializare, a unui apel anonim prin care reprezentanții CC au fost informați despre o posibilă alertă cu bombă la CC, dar și urmare a unor declarații făcute de unii politicieni, după ce Înalta Curte a pronunțat la 15 aprilie avizul privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

„Stimați domni, prin demersul Secretariatului Curții Constituționale s-a solicitat acordarea pazei de stat pentru Președintele Curții Constituționale. Potrivit legislației relevante, Președintele CC face parte din categoria demnitarilor care pot solicita acest serviciu.

La baza solicitării au stat mai multe amenințări făcute prin intermediul rețelelor de socializare, dar și declarațiile cel puțin nepotrivite ale unor politicieni, în contextul tensionat al pronunțării Avizului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului.

De asemenea, în seara zilei de 15 aprilie, o persoană necunoscută a informat, prin intermediul unui apel telefonic, că în sediul Curții Constituționale ar exista o bombă. Toate aceste împrejurări justifică măsura temporară a pazei persoanei Președintelui Curții Constituționale”, se menționează în răspunsul Secretariatului CC.

Reacție categorică a lui Dodon, după ce CC a dat undă verde dizvolvării Parlamentului

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a avut o reacție categorică la scurt timp după ce Curtea Constituțională (CC) a constatat existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

Acesta afirmă că președinta Maia Sandu uzurpează puterea în stat cu ajutorul a trei judecători constituționali și că un răspuns la aceste acțiuni ar fi de a nu recunoaște decizia CC, de a da un vot de neîncredere în Parlament ceor trei judecători ai Curții, printre care și Domnica Manole, și de a le cere demisia, precum și de a adresare la partenerii externi pentru ca aceștia să se implice în restabilirea ordinii constituționale în Republica Moldova.

Reacția Domnicăi Manole la acuzațiile PSRM

Într-un comunicat, Domnica Manole declara că a luat act de declarațiile unor politicieni care sugerează că majoritatea parlamentară va iniția un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declarații referitoare la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și la demisia judecătorilor care au votat pentru soluția Avizului pronunțat joi, 15 aprilie, de Curte.

„Consider necesar să vă reamintesc, în acest context, că judecătorii Curții Constituționale îndeplinesc rolul esențial de gardieni ai Constituției și ai valorilor ei. Curtea Constituțională este un arbitru al separației puterilor.

Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei.

Politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituționali. Prin urmare, cine are cultura constituționalismului, trebuie să respecte soluțiile Curții”, a spus Domnica Manole.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button