fbpx

ultima oră, video | Anticipatele, ca și făcute? CC a constatat existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului

Curtea Constituțională (CC) a constatat existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, la sesizarea președintei Maia Sandu. Decizia a fost luată astăzi de Înalta Curte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului R. Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile articolului 85 (1) și (2) din Constituție.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, a anunțat decizia președinta CC, Domnica Manole.

O opinie separată a avut judecătorul Vladimir Țurcan, fost deputat al Partidului Socialiștilor.

Vezi și: video | PSRM amenință cu reacții „dure” dacă CC va permite dizolvarea Parlamentului

Spre alegerile parlamentare anticipate

Precizăm că Maia Sandu a declarat că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului imediat ce CC îi va da dreptate privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a Legislativului.

Amintim că șefa statului a sesizat Înalta Curte la 29 martie curent, considerând că sunt întrunite că toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului, întrucât „Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu trecuse trei luni”.

„Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră”, a precizat Sandu anterior.

Ea și-a motivat decizia, spunând că „așa cum prevede Constituția a avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”.

Președinta a încheiat, la sfârșitul lunii martie, consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind instituirea unui Guvern. S-a întâmplat după ce două tentative de votare a unui Executiv au eșuat.

În același timp, o majoritate parlamentare constituită între PSRM și platforma Pentru Moldova au insistat pe desemnarea lui Vladimir Golovatiuc la funcția de prim-ministru și au depus la CC o sesizare prin care au cerut constatarea circumstanțelor de imposibilitate a dizolvării Parlamentului.

Citește și: Sandu sesizează CC pentru dizolvarea Parlamentului: „Alegerile anticipate sunt soluția”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button