fbpx

doc | PAS a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu unele prevederi din pachetul de legi asumat de Guvern

Deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus astăzi, 7 aprilie, două sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceștia susțin că Guvernul a introdus zeci de măsuri „care nu au nici o legătura cu combaterea virusului COVID-19, iar unele dintre ele chiar dăunează grav interesului public”.

În prima sesizare, Curții Constituționale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituție, astfel încât aceasta să facă claritate și să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședința plenară a Parlamentului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi din Legea nr.56/2020, privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

Deputații PAS au făcut referire, în deosebi, la prevederile legate de: taxele pentru extragerea mineralelor utile, restituirea accizelor pentru magazinele duty-free de la intrare în țară, dar și cea care se referă la interzicerea produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului.

„Prevederile menționate sunt neconstituționale, întrucât ele nu țin cont de criteriile obligatorii pe care trebuie să le respecte orice lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului: urgența în adoptarea măsurilor conţinute în lege; adoptarea reglementărilor cu maximă celeritate; aplicarea imediată; circumscrierea normelor unui singur domeniu de reglementare”, se arată într-un comunicat al partidului.

CITEȘTE ȘI:

De ce au fost necesare, pe timp de epidemie, modificările la Legea antifumat sau în activitatea magazinelor duty-free? Explicațiile ministrului Finanțelor

video | Scandal în Parlament după ce s-a constatat lipsa cvorumului. Înarmați cu măști și mănuși, unii deputați au bătut în mese și au acuzat guvernarea de ilegalități

Articole asemănătoare

Back to top button