fbpx

De ce au fost necesare, pe timp de epidemie, modificările la Legea antifumat sau în activitatea magazinelor duty-free? Explicațiile ministrului Finanțelor

În urmă cu două zile, Guvernul și-a asumat răspundere pentru un proiect care include mai multe măsuri și modificări în legislație. În timp ce unele puncte fac referire la securitatea sau ajutorarea cetățenilor pe vreme de epidemie, altele au fost criticate pentru că nu ar avea legătură cu starea de urgență din țară. Motiv pentru care, astăzi, ministrul Finanțelor a ieșit să explice fiecare asemenea inițiativă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trei măsuri au dat de gândit oamenilor: modificări la Legea antifumat, în activitatea magazinelor duty-free și la extragerea zăcămintelor minerale.

„Atest multă „patimă” în spațiul public și pe rețele vizavi de pachetul de măsuri fiscale incluse de Guvern în proiectul de angajare a răspunderii. Ministrul Finanțelor va explica mecanismul de acordare a subvențiilor pentru agenții economici aflați în dificultate, dar și alte elemente de suport oferit de stat. El va veni și cu o „dezanalfabetizare” în materie de fiscalitate, pentru unii „specialiști polivalenți””, a declarat azi premierul Ion Chicu.

Așadar, în ceea ce ține activitatea magazinelor duty-free, situate pe sensul de intrare în Moldova, ministrul Finanțelor a subliniat că este o măsură care are scopul de a sprijini producătorii autohtoni, iar că în regimul fiscal de lucru al acestora nu se schimbă nimic.

„Conform modificărilor fiscale din octombrie 2019, s-au strecurat și elemente cu impact negativ asupra producătorilor autohtoni. Astăzi cei care livrează mărfuri în zona duty-free achită acciza la buget. Totodată, conform legislației, este prevăzut ca magazinul, în cazul în care vinde aceste mărfuri la intrare Moldova, să achită accize.

Astfel, la bunurile care sunt primite de la producătorii autohtoni și care se vând pe direcția de intrare, acciza se aplică dublu, fapt care face ca mărfurile autohtone să fie necompetitive în comparație cu cele de import, unde acciza se aplică o singură dată”, a declarat Sergiu Pușcuța.

Referitor la decizia de a extinde cu un an termenul de aplicare a unei interdicții care vizează vânzarea țigărilor în magazine, funcționarul a explicat că – astfel – se va evita aglomerațiile din magazinele alimentare pe timp de epidemie.

„În perioada martie-mai 2020 sunt prevăzute să fie efectuate acțiuni masive de schimbare a locurilor de vânzare a produselor de tutun, în mod special în magazinele alimentare. Schimbarea acestor dulapuri o considerăm absolut nejustificată în această perioadă, deoarece va genera conglomerat de persoane în magazine. Grija noastră este să nu admitem posibilitatea de transmitere a virusului. Guvernul a venit cu propunerea de a extinde acest termen, și nu de a-l anula”, a spus Pușcuța.

Ministrul a explicat și modificarea taxelor pentru extragerea zăcămintelor minerale. Potrivit lui, această hotărâre nu favorizează un careva agent economic din domeniu, ci permite acumularea mai multor bani la buget: „Sumele preconizate a fi încasate la buget din utilizarea subsolului cresc mai mult de două ori. Afirmația că facilitează careva dintre agenți economici este totalmente un fals și cei care îl afirmă să și-l asume”.

Proiectul pe care și l-a asumat Guvernul îl puteți vedea în documentul de mai jos. Amintim că, ieri, pe marginea acestui subiect ar fi trebuit să se vorbească și la ședința Parlamentului, doar că – din lipsa de cvorum – aceasta a fost anulată, motiv pentru care opoziția a criticat și blamat situația creată.

Articole asemănătoare

Back to top button