fbpx

Distribuitorii, obligați să instaleze contoare inteligente la locurile de consum

Distribuitorii de energie electrică, termică și de gaze naturale vor trebui să instaleze contoare inteligente la locurile de consum.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de lege aprobat de Parlament în prima lectură, scrie IPN.

Constantin Barosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că distribuitorii vor fi obligați să instaleze la consumatorii finali contoare inteligente în momentul în care este demonstrată fezabilitatea tehnică și financiară a acestora.

Această măsură va permite reflectarea consumului de energie în timp real, transmiterea datelor privind consumul în timp real și, respectiv, va crea premisele pentru aplicarea tarifelor diferențiate în funcție de intervalul de timp, a mai spus secretarul de stat.

Proiectul prevede creșterea rolului Agenției pentru Eficiență Energetică în promovarea politicii statului în domeniul eficienței energetice prin oferirea atribuțiilor de implementare a mecanismului de subvenționare pentru eficientizarea consumului de energie și resurse energetice. Agenția va atrage și va gestiona resurse financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniul eficienței energetice, cum ar fi „Voucher electrocasnice”, „Casa verde” etc.

Conform proiectului, clădirile din domeniul public al statului care nu îndeplinesc cerințele minime de performanță energetică vor fi renovate anual, începând cu anul 2024.

Articole asemănătoare

Back to top button