fbpx

Diamantele rusești și familiile lui Putin și Medvedev sunt țintele noului set de sancțiuni pregătit de Comisia Europeană

Comisia Europeană propune a 12-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care va include restricții împotriva unor indivizi precum fiul fostului locțiitor al lui Putin, Dmitri Medvedev, și chiar o rudă a dictatorului rus, relatează digi24.ro. Industria diamantelor din Rusia este, de asemenea, una dintre principalele ținte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre cele 47 de persoane pe care Comisia vrea să le adauge pe lista celor sancționați se numără verișoara lui Vladimir Putin, Ana Țivileva. Ea conduce fundația „Apărătorii Patriei” care îi susține pe soldații ruși care au invadat Ucraina.

Pe lista extinsă se numără și Ilia Medvedev, al cărui nume și dată de naștere sunt aceleași cu ale fiului lui Dmitri Medvedev, locțiitor al lui Putin la Kremlin între 2008 și 2012 și actual adjunct al dictatorului rus în consiliul de securitate de la Moscova. Ilia Medvedev este sancționat pentru organizarea unei campanii de dezinformare și de propagandă în Ucraina.

Interdicție pe diamantele rusești

Principalul obiectiv al acestor propuneri, care vor trebui aprobate de liderii europene la următorul summit al Consiliului European din decembrie, este acela de a tăia din sursele de venit ale regimului criminal de la Kremlin.

Astfel, va fi inclusă o interdicție totală pe comercializarea de diamante neprelucrate rusești și pe bijuterii care folosesc pietre prețioase din minele siberiene.

Conform UE, asta ar duce la pierderi de peste 4,5 miliarde de euro pentru Rusia.

Această propunere de interdicție a intrat în lucru de când Belgia, principalul producător de diamante al UE, la Antwerp, a renunțat la obiecțiile sale și G7 s-a pus de acord pentru impunerea acestor sancțiuni la summit-ul din Japonia.

„Interdicția pe diamante rusești face parte din efortul G7 de a avea o interdicție internațională coordonată pentru a priva Rusia de această importantă sursă de venituri”, se arată în propunerea CE.

Reprezentanți din țările G7 sunt într-o vizită de trei zile la Antwerp pentru a găsi o soluție prin care această interdicție va fi impusă.

O propunere a Belgiei este ca diamantele de peste o anumită mărime, între 0,5 și o carată, să primească un identificator unic prin blockchain, care să le demonstreze proveniența. O astfel de măsură s-ar putea aplica la „între 80% și 90% din diamantele din lume” și ar da comercianților un mod de a separa diamantele ilegale de cele legale.

Eforturile de a introduce acest sistem e verificare au fost blocate de probleme, iar companiile mari au făcut lobby la țările G7 să amâne cât mai mult decizia pe aceste snacțiuni.

Sancțiuni pentru companiile care ajută mașinăria de război rusească

Comisia Europeană propune, de asemenea, noi interdicții pe vânzările de petroliere la mâna a doua, pentru a opri ocolirea sancțiunilor existente prin ascunderea originii sau destinației petrolului vândut.

Sancțiunile propuse țintesc și companii sau organizații care acționează în numeroase sectoare din Rusia – industria de armament, companiile IT cu legături cu FSB, oficiali electorali din regiunile ocupate ale Ucraine, companii militare private precum Wagner și alte organizații „patriotice”, multe dintre care sunt acuzate de „militarizarea” copiilor ucraineni.

Sancțiunile propuse includ și companii din sectorul civil, acuzate că ajută mașinăria de război rusească – AlfaStrakhovanie, care susține despre ea că este cea mai mare companie de asigurări private din Rusia – ea a fost listată ca oferind contracte de asigurări pentru ministerul apărării rus și pentru companii militar-industriale, dar și pentru vehicule militare folosite de ruși în Ucraina.

Și Complexul Aviatic Iliușin, un producător important de avioane, a mai fost țintit. Acesta produce avioanele Il-76 de transport militar, folosite des pentru transportul invadatorilor și al echipamentelor lor.

De asemenea, dezvoltatorul și operatorul sistemuluide navigație rusesc Glonass, unul dintre competitorii sistemului american GPS.

În final, și un număr de oficiali bieloruși au fost incluși în propunerea de sancțiuni pentru rolul în furnizarea de armament Rusiei sau de alt tip de sprijin, precum antrenarea soldaților ruși la baze din Belarus.

Articole asemănătoare

Back to top button