fbpx

declarație | CALC, nemulțumită că Parlamentul a modificat Codul Electoral fără organizarea consultărilor publice: Solicităm stoparea promulgării Legii

Organizațiile membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) au făcut o declarație privind acitivitatea Parlamentului. Acestea susțin că Legislativul promovează proiecte de lege de materie electorală cu un impact major, însă fără să respecte principiile transparenței decizionale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai exact, Coaliția face referire la modificările Codului Electoral care au fost aprobate în prima lectură pe 11 iunie 2019, fără ca acestea să fie precedate de consultările publice.

„Ne manifestăm dezacordul față de modificarea făcută pe 18 iunie curent, la articolului 20 al Codului Electoral, care vine în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția și, în esență, va spori și mai mult riscul de subminare a independenței Comisiei Electorale Centrale”, au transmis organizațiile membre ale CALC.

În declarație, semnatarii susțin că activitatea CEC este una „problematică și părtinitoare”, însă, pentru a evalua de urgență performanța profesională și pentru a modifica componența actuală a CEC, ei solicită:

1. Stoparea promulgării legii adoptate de legislativ pe 18 iunie 2019 în baza proiectului de lege 43 pentru modificarea articolului 20 din Codul electoral nr.1381/1997 și completarea ulterioară a acesteia în vederea prevenirii pe viitor a revocărilor discreționare a membrilor Comisiei Electorale Centrale;

2. Parlamentului să organizeze consultări publice pe marginea modificărilor legislației electorale efectuate în prima lectura pe 11 iunie 2019, înainte de aprobarea acestora în lectură finală.

Totodată, membrii Coaliției au precizat că „își exprimă deschiderea de a participa la discuții publice pe marginea modificării Codului Electoral și a legislației aferente”.

Articole asemănătoare

Back to top button