fbpx

Curtea Constituțională a României condamnă „atacurile” la adresa CC: Ne exprimăm solidaritatea față de colegii noștri

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) își exprimă solidaritatea și empatia față de colegii din Moldova și condamnă atacurile la adresa Curții Consitutionale a Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă aceștia transmit că recenta criză constituțională „urmărește a anihila eforturile de a construi, menține și consolida o democrație autentică”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Curtea Constituțională a României urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor care vizează Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Ne exprimăm deplina solidaritate și empatie față de colegii noștri, membri ai Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova și criza constituțională creată în Republica Moldova, ce urmărește a anihila eforturile de a construi, menține și consolida o democrație autentică”, se menționează în comunicatul CCR.

De asemenea, reprezentații Curții Constituționale a României susțin că a îndemna la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale echivalează, fără echivoc, cu a instiga la nerespectarea legii, a statului de drept, a anula însăși esența democrației.

„Supremația și prevalența Constituției sunt idealuri comune ce-și găsesc izvorul în istoria noastră comună dar și în viitorul nostru european.

De la înființarea sa prin Constituția din 1994, Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a câștigat o bună reputație internațională care a și justificat alegerea sa pentru exercitarea președinției Conferinței Curților Constituționale europene, pentru un mandat de 3 ani (2021-2024), organism care numără 41 de instanțe de jurisdicție constituțională. Aceasta a însemnat o nouă confirmare europeană de care suntem mândri, fiind expresia unui veritabil constituționalism european.

Este elocvent în acest sens să reamintim evenimentele internaționale găzduite de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, cu tematică constituțională, varietatea și actualitatea subiectelor discutate care au cunoscut un ecou pozitiv, o deplină și binemeritată recunoaștere și susținere internațională.

Pășim și vom parcurge împreună drumul ce se dovedește a fi și pentru noi uneori anevoios, în dificila sarcină de a valida și consolida democrația constituțională și statul de drept”, se mai menționează în comunicatul CC de peste Prut.

Amintim că, în ședința de vineri a Legislativului, majoritatea formată din PSRM și Pentru Moldova a anulat decizia de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională. Ulterior, s-a decis să se aprobe pentru funcția vacantă de magistrat candidatura lui Boris Lupașcu.

Deciziile au fost calificate drept nule din punct de vedere juridic de către experți constituționali și criticate dur de partenerii externi. Pe de altă parte, marți dimineața Lupașcu a anunțat că își retrage mandatul.

În același timp, Maia Sandu a cerut vineri seara procurorului general să investigheze presupusa tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button