fbpx

Curtea Constituțională a decis! Dodon nu poate înainta candidatura unui premier, în lipsa unui președinte al Parlamentului

Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre privind interpretarea unor articole din Constituție, ca urmare a unei sesizări depuse de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul sesizării făcute, șeful statului a solicitat dreptul de a înainta o candidatură la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Magistrații s-au întrunit în această dimineață într-o ședință, pentru a examina cererea președintelui.

Așadar, Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului pe care îl convoacă presupune imposibilitatea șefului statului de a desemna un candidat pentru funcția de premier.

Potrivit hotărârii CC, lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii învestiturii Guvernului, atunci când există organe de conducere ale legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de învestitură.

Totodată, sintagma „cel puțin două solicitări de învestitură” din Constituție nu presupune, în mod obligatoriu, desemnarea aceleiași candidaturi.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Menționăm că președintele țării, Igor Dodon, a depus această sesizarea în luna aprilie curent.

Articole asemănătoare

Back to top button