Cum să consumăm ciuperci fără riscuri pentru sănătate? Unele tipuri devin toxice în combinație cu alcoolul

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului. Dacă simptomele apar mai rapid, intoxicaţia este mai gravă, explică specialiștii de la ANSP.
În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor apar greaţa, voma, diareea, transpiraţia excesivă. După șase ore bolnavul suferă cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă, iar după 72 de ore sunt posibile complicaţii severe, care pot provoca deces. Potrivit doctorilor, există și unele ciuperci care devin toxice în combinație cu alcoolul.
Principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci este consumul celor culese de persoane de sine stătător sau achiziţionate de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și urmate de prepararea incorectă a lor. Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii este importantă respectarea următoarelor reguli:
- Nu consumați sau degustați ciupercile pe care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune, în special în formă crudă;
- Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute și din locuri neautorizate;
- Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Acestea acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
- Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;
- Nu admiteți consumul ciupercilor de copii;
- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice, prin ermetizare. Acestea nu pot fi spălate bine de sol, în el se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, iar fierberea timp de cinci ore nu distruge sporii;
- La primele simptome de intoxicaţie, solicitați urgent ajutor medical.
Precizăm că, recent, în urma consumului de ciuperci, două persoane din Rezina au decedat, iar un copil se află în comă.