Cum îți răcorești casa fără să abuzezi de aerul condiționat: Metode anti-caniculă
Temperaturile din întreaga lume sunt în creștere, iar situația va deveni din ce în ce mai dramatică pe măsură ce anii vor trece peste noi.
În viitor, impactul temperaturilor cumplite se va extinde dincolo de regiunile unde este normal ca vara să fie extrem de cald.
În aceste condiții, aparatele de aer condiționat devin adesea soluția perfectă pentru a răcori casa. Totuși, ele consumă consumă multă energie.
Utilizarea nelimitată a aparatelor de aer condiționat, în viitor, va avea ca rezultat creșterea emisiilor și încălzirea globală, scrie Playtech.
Soluții alternative pentru răcorirea locuințelor, pe timp de vară
Clădirile pot fi protejate de prea multă căldură prin crearea unei bariere între ele și razele soarelui. Există diferite modalități de a realiza acest lucru, de la acoperișuri reflectorizante și ventilate până la obloane și copertine exterioare.
O altă tehnică eficientă este să folosești umbra oferită de cupolele copacilor, aceștia putând să scadă temperatura și cu 9°C.
De asemenea, sistemele centralizate de aer condiționat ajung adesea să ne răcească mai mult decât este necesar sau chiar să risipească energie prin răcirea încăperilor goale.
Putem rezolva acest lucru combinând setări de răcire mai blânde, cum ar fi ridicarea termostatului, cu dispozitive personale de răcire ca ventilatoare de birou, scaune răcite sau răcitoare termoelectrice portabile.
Mai mult, poți alege aparate cu o eficiență ridicată. Cu alte cuvinte, așa cum spun englezii: sunt prea sărac ca să îmi cumpăr lucruri ieftine.
Nu în ultimul rând, încearcă să nu menții temperara aparatului de aer condițonat la valori mari. În medie, ar trebui ca temperatura din casă să fie cu 6-7 grade mai mică decât cea de afară, în zilele caniculare, pentru a putea face față eventualului șoc, dacă ești nevoit, în ziua respectivă, să ieși în bătaia soarelui.
Evident, fiecare știe ce temperatură poate suporta, în acest condiții, aceasta fiind o recomandare generală.