fbpx

CUB sesizează Procuratura, după întâlnirea PSRM cu „Edinaia Rossia”

Consultările recente al socialiștilor la Moscova au stârnit semne de întrebare. Aceștia au purtat la 3 aprilie 2023 consultări politice cu partidul „Edinaia Rossia”. În acest context, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) solicită Procuraturii Generale să penalizeze deputații socialiști care s-au întâlnit, acum câteva zile, la Moscova, cu reprezentanții formațiunii „Edinaia Rossia”, partidul de guvernământ rus, care, potrivit CUB, a promovat, susținut și autorizat toate crimele de război contra Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit CUB, consultările recente al socialiștilor la Moscova urmează a fi „aspru penalizate”.

Motivul pentru care aceste acțiuni sunt pasibile de sancțiuni sunt foarte clare. Pentru că:

  • Purtând consultări politice cu partidul lui Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional de arest, deputații PSRM au încuviințat războiul rus de agresiune contra Ucrainei, împărtășind în fapt atrocitățile comise în această invazie sângeroasă,
  • Deputații PSRM au cerut susținere și sprijin din partea partidului care a legiferat anexarea Crimeii și absorbirea așa ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk, părți din teritoriul suveran al Ucrainei, conform dreptului internațional, iar în anul 2022, Edinaia Rossia a votat unanim pentru anexarea altor 4 regiuni ale Ucrainei (Donețk, Zaporijie, Kherson și Luhansk) în componența Rusiei (rezoluția N.58243-8).
  • Consultările politice s-au purtat cu cei care au cerut recunoașterea Transnistriei ca teritoriu statului rus, inclusiv deputați ruși cu un discurs extrem de agresiv, printre care și Artyom Turov și Alexei Tolstoi, alți deputați incluși pe listele de sancțiuni internaționale ale SUA, Australia, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Japonia, Noua Zelandă, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA. Astfel, Piotr Tolstoi, Vicepreședintele Dumei de Stat a delcarat că ”Ucraina trebuie făcut ruine și adus la nivelul secolului XVII”, iar Artyom Turov a susținut repetat că ”Transnistria este parte inalienabilă a statului rus”
  • Deputații PSRM au sfidat jurisdicția statelor care-au incriminat faptele celor 336 deputați ruși, indezirabili pe teritoriul majorității covârșitoare a statelor lumii, și au afectat prestigiul Republicii Moldova, în raport cu statele care-au emis sancțiuni pentru a opri războiul de agresiune rusesc. Consultările purtate cu ”partidul războiului” din Rusia în mijlocul unui război de cotropire contra statului vecin, Ucraina, poate fi echivalat cu ”trădarea de patrie” și indică asupra unei complicități cu forțele ostile RM, care complotează deschis în scopul destabilizării și dezmembrării sale teritoriale. Indiferent de motivele care au condus liderii interimari ai PSRM să caute alinare la Moscova, în contextul în care alte partide, la fel de toxice, dar mai radicale (SHOR, MAN) au început a prelua controlul asupra unor deputați și organizații teritoriale de partid, acțiunile lor sunt imorale și contravin eticii legislative. Prezența lor demonstrativă la Moscova sabotează declarațiile oficiale ale conducerii politice al RM, care a condamnat oficial războiul rus de agresiune, generând ambiguități asupra modului în care RM înțelege alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale. Sancțiunile au fost aplicate nominal deputaților Dumei de Stat din Rusia pentru acțiuni și declarații extrem de grave, care-au precedat, autorizat și au sprijinit declanșarea celui mai sângeros război de după încheierea celui de-al 2 război mondial.

Nimeni nu poate eluda consecințele sfidării sancțiunilor internaționale, iar imunitatea legislativă nu poate fi folosită în alte scopuri decât cele care reflectă interesele naționale ale RM”, menționează reprezentanții CUB.

Articole asemănătoare

Back to top button