fbpx

Conflictul din Nagorno-Karabah ia amploare! Combatanţi din Siria şi Libia ar lupta în zonă, iar Rusia se oferă să aplaneze disputele

Violențele între Azerbaidjan și Armenia, din cauza zonei Nagorno-Karabah, nu contenesc. După ce Turcia și-a anunțat sprijinul pentru azeri, Rusia s-a oferit recent să aplaneze conflictul, găzduind negocierele de pace.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Disputele, vechi de zeci de ani, sunt din cauza regiunii Nagorno-Karabakh, care face parte oficial din Azerbaidjan, însă este condusă de etnicii armeni. În ultima perioadă, conflictul a luat amploare, iar peste 100 de persoane au fost ucise în ultimele patru zile. Nu se știe motivul exact care a reaprins neînțelegerile.

„Avem o singură condiție: forțele armene trebuie să părăsescă imediat și necondiționat teritoriul nostru”, a declarat președintele azer Ilham Aliyev, care a spus că va lupta până când va obține acest lucru.

Zilele trecute, Turcia a a anunțat că va sprijini Azerbaidjanul „cu toate mijloacele” pe care le are la dispoziție. La rândul său, ministrul de Externe al României a îndemnat la deescaladarea conflictului și revenirea la discuții politice, iar cel din Rusia s-a adresat guvernelor celor două țări combatante în scopul de a găzdui negocierile de pace.

De asemenea, recent, Rusia a acuzat că luptători din Siria şi Libia au fost desfăşuraţi în zona de conflict pentru a lupta. Menționăm că Rusia este într-o alianță militară cu Armenia, dar are legături strânse și cu guvernul din Azerbaidjan.

„Luptători din grupuri armate ilegale, în special din Siria şi Libia, sunt pe cale să fie desfăşuraţi în zona de conflict din Nagorno-Karabah pentru a participa la lupte”, a declarat diplomaţia rusă, declarându-se „profund preocupată de procese susceptibile să provoace o escaladare a tensiunilor în conflict şi în întreaga regiune”.

Amintim că Armenia a decretat duminică legea marţială şi a mobilizat toată armata, iar Azerbaidjanul a anunţat ulterior o mobilizare parţială a armatei.

Back to top button