fbpx

Conducerea țării și a capitalei a vizitat Filarmonica Națională care a ars într-un incendiu. Ce promit politicienii?

În această dimineață, președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, ministrul Educației, Culturii și Cercetării – Igor Șarov, cât și primarul de Chișinău – Ion Ceban – au efectuat o vizită la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din capitală, care a fost grav afectată de incendiu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În context, conducerea a anunțat că urmează să fie deschis un cont bancar, prin care persoanele fizice și juridice să poată contribui financiar la renovarea Filarmonicii. De asemenea, șeful statului a menționat că este o soluție și pentru artiști.

„De comun acord cu prim-ministrul, am anunțat despre deschiderea unui cont bancar special și despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naționale sub egida Președintelui. Este îmbucurător faptul că unii sponsori deja m-au contactat și și-au expus disponibilitatea de a acorda un milion de lei, sumă care va ajunge în zilele apropiate.

Este planificată anunțarea unui concurs pentru un nou proiect al Filarmonicii, a cărei construcție ar putea începe în luna martie 2021. În același timp, trebuie să ajutăm artiștii care au rămas fără scena dragă – ei vor fi repartizați, temporar, în alte săli de concerte și teatre din Chișinău. Fac apel către toate persoanele juridice și fizice, precum și către partenerii externi, cu îndemnul de a participa la realizarea noului proiect național – renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici””, a declarat Igor Dodon.

La rândul său, primarul capitalei a scris: „Este o durere ceea ce am găsit acolo, tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților. Guvernul a anunțat că va deschide un cont pentru colectare de fonduri și încurajez toată lumea bună să pună umărul. Pentru artiști va fi găsită o sală pentru a continua activitatea. Ieri, Primăria a fost alături de pompieri, responsabilii cu ajutorul reprezentanților HORECA au asigurat toți cei care luptau cu focul cu hrană și apă potabilă. Este o instituție istorică pentru Republica Moldova și vom ajuta cum putem pentru a fi restabilită”.

Menționăm că și alți politicieni au reacționat ieri și astăzi la cazul tragic de la Filarmonică, mai mulți dintre ei îndemnând să fie lansată o campanie de renovare a instituției. Printre aceștia sunt Maia Sandu, Andrei Năstase, Andrian Candu, Violeta Ivanov.

Amintim că incendiul a fost lichidat astăzi, în jurul orei 10:00. Flăcările devastează de ieri, de la ora 12:00.  Pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar și vor evactua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale. La fața locului lucrează laboratorul experimental antiincendiar pentru înaintarea versiunilor.

Articole asemănătoare

Back to top button