fbpx

Cine este Igor Grosu, candidatul propus de președinta Republicii Moldova la funcția de premier

Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, este candidatul la funcția de prim-ministru, înaintat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile parlamentare de pe 16 martie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Grosu, de profesie pedagog, este președintele fracțiunii parlamentare a PAS și lider interimar al formațiunii. Are 48 de ani, vorbește fluent rusa și engleza și este unul dintre fondatorii mai multor organizații neguvernamentale.

Activitatea profesională și politică

Igor Grosu a studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1990–1995). Între 2010 și 2015, a făcut doctoratul la Universitatea de Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A fost în 1993–1997 președinte al Asociației „Pro Democrația”, coordonator al Centrului Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale „Contact” (1997–2001) și secretar al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (2001–2003).

În mai–decembrie 2003, Grosu a exercitat funcția de coordonator de proiect la Ministerul Economiei, Unitatea de implementare a grantului Băncii Mondiale, Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei.

În decembrie 2003– iunie 2004, a fost manager de proiect la Ministerul Economiei, Unitatea de implementare a grantului Băncii Mondiale, Strategia de creștere economică și reducere a sărăciei. În 2004–2008, a ocupat postul de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare din cadrul Ministerului Economiei.

În august–septembrie 2008, Igor Grosu a fost șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, Departamentul pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, PNUD. În 2009–2012, a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. În perioada 2005–2012, a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație Amnesty International Moldova.

A fost secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate din 2016. În paralel, fiind angajaț al Centrului de Analiză și Evaluare a Reformelor, organizație specializată în implementarea proiectelor în domeniul educației.

A fost viceministru al Educației

În 2012 devine viceministru al Educației, când Maia Sandu conducea ministerul. După trei ani demisionează în mandatul premierului Valeriu Streleţ şi e numit consilier principal de stat la Guvern, pe domeniul științei, educației, ocrotirii sănătății și protecției sociale. După câteva luni este eliberat din funcţie de premierul interimar Gheorghe Brega.

La alegerile parlamentare din februarie 2019, Igor Grosu a candidat pe listele Blocului electoral ACUM în circumscripția numărul 20, dar a pierdut. A ajuns totuşi în Legislativ de pe locul patru pe listele blocului ACUM. După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale anul trecut, Grosu a fost numit președintele interimar al PAS.

Gestionarea averii și intereselor personale

După ce a fost numit viceministru al Educației, Igor Grosu a declarat, pentru 2012–2013, un salariu în mărime de aproape 34.600 de lei și alte circa 40.400 de lei obținuți în calitate de consultant la Fundația Est-Europeană.

Conform declarației de interese, Grosu a fost în 2013 membru al Consiliului de administrare al Centrului de resurse juridice și Amnesty International Moldova, dar nu a avut venituri pentru această calitate.

La secțiunea bunuri imobile, a indicat pentru aceeași perioadă un teren de șapte ari cumpărat în 2010, o casă de locuit cu suprafața de 121 metri pătrați, în valoare de aproape 470.000 de lei, obținută în 2011, și un apartament dobândit în 2000, cu suprafața de 47,2 metri pătrați, în valoare de 46.872 de lei. Igor Grosu a mai menționat o mașină, Wolkswagen Golf, fabricată în 1995 și cumpărată în 2005 cu 3700 de euro.

La secțiunea construcții și clădiri, a indicat pentru 2017 o casă de locuit cu suprafața de 82,3 metri pătrați obținută prin donație și alte trei imobile dobândite de asemenea prin donație – primul cu suprafața de 18,9 metri pătrați; al doilea cu suprafața de 24,8 metri pătrați și al treilea cu suprafața de 33,8 metri pătrați.

Precizăm că, Maia Sandu l-a înaintat pe Igor Grosu la șefia Executivului după ce Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura. PSRM a contestat decretul la Curtea Constituțională, iar magistrații urmează să se expună vineri referitor la suspendarea acțiunii documentului.

Citește și: Prima declarație a lui Igor Grosu după desemnarea la funcția de premier: „Lucrăm la programul de guvernare”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button