fbpx

Cele mai bune țări din lume pentru munca la distanță. Pe ce loc se află R. Moldova

Republica Moldova se află pe locul 52 în clasamentul celor mai bune țări din lume pentru a lucra de la distanță, arată un nou raport realizat de platforma de securitate cibernetică Nordlayer, scrie mold-street.com.
Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Indexul global al muncii la distanță (GRWI) 2023 a analizat datele din 108 țări și le-a acordat un punctaj, în funcție de modul în care se prezintă în funcție de diverse criterii, inclusiv accesul la conexiuni de internet stabile și rapide, beneficii socio-economice precum asistența medicală, precum și protecția drepturilor omului.

Cel mai prost stăm la siguranța cibernetică

Astfel, Republica Moldova se află la mijlocul clasamentului ce include 108 de state, fiind în spatele, Georgiei, Macedoniei de Nord sau a Albaniei, dar stăm mult mai bine decât state bogate precum Qatar sau Muntenegru.

Cel mai mare punctaj Republica Moldova l-a obținut la siguranța socială (locul 45), iar cel mai prost stăm la siguranța cibernetică (locul 72).

România se află pe locul 38, imediat după Serbia şi Ungaria, dar înaintea Chinei şi Israelului.

Din spaţiul postsovietic, Estonia şi Lituania ocupă locurile 7 şi 8, iar Belarus, Rusia şi Ucraina nu sunt incluse deloc în evaluare.

Europa domină clasamentul

Raportul a analizat 108 țări și a constatat că statele din Europa domină clasamentul, ocupând nu numai primele 10 locuri, ci și cea mai mare parte a primei jumătăți din top.

Autorii însă constată că țările clasate în fruntea clasamentului GRWI tind să fie mai scump de locuit.

Studiul a constatat că Danemarca s-a clasat pe primul loc atunci când au fost luate în considerare punctajul cumulat din cele patru categorii cheie – siguranța cibernetică, infrastructura digitală și fizică, siguranța socială și siguranța economică.

Condițiile sociale au asigurat, de asemenea, poziția Țărilor de Jos pe locul al doilea. Țările de Jos au obținut rezultate deosebit de bune în ceea ce privește siguranța socială (rate scăzute ale criminalității etc.), drepturile personale (locul 3), existența unei societăți incluzive (locul 6), în combinație cu o infrastructură digitală rapidă și stabilă și cu o bună securitate cibernetică.

Pe locul trei, Germania s-a distins de celelalte țări prin faptul că deține cel mai accesibil internet (locul 1) și cel mai puternic sistem juridic (locul 1).

Deși Europa domină primele locuri în clasamentul general, multe dintre statele europene au fost mai puțin performante în ceea ce privește infrastructura digitală, țările asiatice în special excelând în acest domeniu.

Singapore a ocupat primul loc în această categorie, urmat de Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite. Concurenții europeni au fost notați mai puțin pentru accesibilitatea internetului. Deși au fost țările care s-au evidențiat la această categorie și au ocupat primul loc pe continent, Singapore s-a clasat pe locul 28 în clasamentul general, în timp ce Coreea de Sud a obținut rezultate mai bune, fiind pe locul 17.

Țările care au oferit cea mai bună securitate economică pentru lucrătorii la distanță sunt Regatul Unit, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă. Acestea au fost urmate îndeaproape de marile economii europene, precum Germania și Spania.

Marocul conduce țările africane pe locul 48 în general, remarcându-se în special în ceea ce privește siguranța cibernetică și cheltuielile de trai accesibile. În ciuda lipsei de infrastructură digitală și fizică, atractia sa pentru turiști și costul scăzut al vieții îl fac o opțiune atractivă.

Articole asemănătoare

Back to top button