fbpx

Ar putea reveni acasă peste două săptămâni. Piloții moldoveni, eliberați din captivitate, rămân internați la Moscova

Piloții moldoveni, eliberați după trei ani de captivitate în Afganistan, ar putea reveni acasă în următoarele două săptămâni, după terminarea tratamentelor medicale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Membrul Consiliului General de Coordonare al „Delovaia Rossia” a declrata că piloții se află la reabilitare, fiind supuși unui tratament. Totodată, aceasta a calificat toate aceste eforturi drept o misiune umanitară pentru care și-a asumat personal responsabilitatea.

„Cei doi piloți au fost ținuți într-o încăpere mică și întunecată, mâncarea era rară și puțină. Am primit informații că s-ar putea să nu supraviețuiască acestei ierni. De asemenea, Mihail are probleme cu circulația sanguină și întâmpină dificultăți în mișcare. În acest moment ei fac un curs de reabilitare psihologică și fizică. Acum, medicii nu-i vor lăsa să plece”, a declarat Chaika pentru Kommersant.

De asemenea,Chaika a declarat că a fost pregătit să organizeze întâlnire cu reprezentanții MAEIE, cărora le-a și oferit contactele piloților, însă aceștia au refuzat, argumentând că au nevoie de timp pentru a-și reveni și ar dori, mai întâi, să îi vadă pe cei dragi. Totodată, rudele piloților urmează să meargă la Moscova zilele următoare pentru a fi alături de moldoveni.

Amintim că reprezentanții MAEIE au aflat pe 12 februarie, din discuțiile avute cu oficialii de la Moscova, că cei doi cetățeni moldoveni au fost transferați în custodia unei organizații non-guvernamentale. La solicitarea autorităților moldovenești de a primi permisiunea să acorde piloților asistența medicală necesară, dar și de a efectua procedurile pentru aducerea lor acasă, nu a fost obținut niciun răspuns.

În aceeași zi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, s-a exprimat și el vis-a-vis de acest subiect, învinuindu-l pe Igor Dodon de cinism și nepăsare.

În 2015, trei piloți moldoveni, care transportau 18 militari cu un elicopter de tip Mi-17, au fost atacați în Afganistan. Piloții au fost nevoiți să aterizeze de urgență, iar, când au ajuns la sol, unul dintre moldoveni a fost omorât, ceilalți doi fiind luați ostatici.

Articole asemănătoare

Back to top button