fbpx

Analist român: Moscova are mai puține resurse astăzi de a funcționa pe piața politică din R. Moldova

Istoricul și analistul politic de la București, Armand Goșu, consideră că Moscova are mai puține resurse astăzi de a funcționa pe piața politică din Republica Moldova și de a manipula electoratul. În același timp, lucrurile se complică pentru că nu mai sunt poziții politice clar asumate de unele partide. „Asta înseamnă că cei care lucrează pentru Rusia foarte posibil să fie împrăștiați peste tot”, a declarat analistul pentru Europa Liberă, citată de IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, în actualele alegeri locale nu au fost partide politice care să-și asume deschis o retorică pro-rusă. Formațiunile politice considerate în societate ca fiind apropiate Moscovei promovează mai des o politică echilibrată între est și vest.

Armand Goșu s-a referit și la anunțurile mai multor clerici de a părăsi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove. „Influența rusă se diminuează în Republica Moldova, „soft power-ul rusesc e aproape de zero dacă s-a ajuns în situația în care și Mitropolia Chișinăului pune sub semnul întrebării apartenența la Patriarhia Moscovei și întregii Rusii”, a declarat analistul politic de la București într-un podcast al Europei Libere.

În opinia sa, preoții Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse care încurajează războiul din Ucraina simt presiune din partea enoriașilor să ia o decizie despre Mitropolia de care ar trebui să aparțină. „Până la urmă, care e rolul Bisericii în societate? Să aline suferința. Păi, nu poți să accepți să fii parte a unei Bisericii care nu doar că nu alină suferința, ci o provoacă. Poți să-i înțelegi pe preoții ortodocși din Republica Moldova care sunt puși în fața unei decizii foarte grele”, spune expertul.

Vorbind în podcast și despre reacțiile Rusiei la o aprofundare a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv odată cu recomandarea condiționată de deschidere a negocierilor de aderare pentru Chișinău, Armand Goșu a menționat că Kremlinul va reacționa cel mai probabil cu „declarații belicoase”. Și aceasta pentru că nu are toate instrumentele pentru a pune presiune și a ține Republica Moldova sub control.

Articole asemănătoare

Back to top button